Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-länderna och EU-institutionerna har get Ukraina 131,93 miljarder euro i finansiellt, humanitärt och militärt stöd. Arkivbild.

EU största givaren till Ukraina – Sverige långt från toppen

BRYSSEL 29 september 2023

EU och dess medlemsländer har gett Ukraina närmare dubbelt så mycket i stöd som USA. Skillnaden blir än tydligare om man räknar in kostnaden för mottagandet av ukrainska flyktingar. Polen och de baltiska ländernas stöd är störst jämfört med deras BNP medan Italien och Frankrike hittills lagt ut relativt minst i EU när flyktingmottagandet räknas in. Storleken på Sveriges samlade stöd hamnar på plats 17 i världen. Det visar en rapport från tyska Kielinstitutet.

När Europas ledare samlas till toppmöte den 5 oktober i den så kallade Europeiska politiska gemenskapen och EU-ledarna dagen därpå i ett informellt Europeiskt råd väntas det ryska kriget i Ukraina vara en av huvudfrågorna.

De enskilda EU-länderna och EU:s olika institutioner hade i slutet av juli gett Ukraina finansiellt, humanitärt och militärt stöd till ett värde av 132 miljarder euro sedan början av den ryska invasionen. Det är mer än en svensk statsbudget och närmare dubbelt så mycket som USA:s stöd på närmare 70 miljarder euro. Detta enligt tyska Kielinstitutet IFW:s stora sammanställning.

Som enskilt land och i absoluta tal har dock USA gett mest i stöd följt av Tyskland, Storbritannien och Norge. Sveriges totala stöd på 2,4 miljarder euro är det tionde största.

I förhållande till hur rika stödländerna är intar Norge förstaplatsen med ett stöd som motsvarande 1,7 procent av landets BNP. Därefter kommer de tre baltländerna. Här gör Sverige något sämre i från sig och hamnar på plats 13 med sitt stöd som uppgår till 0,4 procent av BNP. Av EU-länderna är Cypern, Malta och Irland minst givmilda.

Stöd till flyktingar

Många ukrainare har flytt landet efter den ryska invasionen. Fyra miljoner av dessa har fått skydd i något EU-land. Flest härbärgerar Tyskland och Polen – runt en miljon flyktingar vardera. Kielinstitutet har med hjälp av OECD och FN försökt uppskatta kostnaden för flyktingmottagandet. Tillsammans beräknas EU-länderna ha spenderat ytterligare 53 miljarder euro på att ta emot ukrainska flyktingar.

Polen det land som stött Ukraina mest med över 3,2 procent av sin totala ekonomi i dels olika stöd, dels kostnaden för flyktingmottagandet. Sverige hamnar först på plats 17 med detta mått efter länder som Ungern och Rumänien.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret