Hösten i EU-parlamentet: Klimat, migration och Ukraina
BRYSSEL 1 september 2023Mandatperioden i EU-parlamentet närmar sig slutet och en rad viktiga frågor återstår att enas om innan de politiska kampanjerna inför Europavalet nästa år inleds. Europaportalen guidar bland de frågor som återstår att lösas ut, se lista.
De flesta lagar i EU:s stora klimatpaket Gröna given är redan på plats. För parlamentets del kvarstår huvudsakligen formella godkännanden av tidigare överenskommelser med medlemsländerna. Men den kontroversiella naturrestaureringslagen återstår att mejslas ut av förhandlare för parlamentet och medlemsländerna. Andra klimatrelaterade frågor är uppdaterade regler för jordbruket för användning av bekämpningsmedel och ny genteknik.
Socialdemokraternas EU-parlamentariker Heléne Fritzon pekar på klimatet som en av de viktigaste frågorna för hösten och varnar för urvattning av lagstiftningen.
– Det är oroväckande att högern i Europaparlamentet, där extremhögern får allt större inflytande, nu riktar in sina attacker mot EU:s klimatåtgärder och försöker stoppa viktiga förslag. Jag är rädd att vi bara har sett början av detta, säger hon i uttalande till Europaportalen.
Migrationspakten
En ny gemensam migrations- och asylpolitik är den fråga som medlemsländerna kanske haft allra svårast att enas om.
Ända sedan den så kallade flyktingkrisen 2015–2016 har de politiska motsättningarna varit stora. Nuvarande kommissionen lade fram nya förslag för tre år sedan. Steg för steg har medlemsländerna långsamt rört sig fram mot en överenskommelse. Parlamentet ärdock sedan länge redo att inleda slutförhandlingar.
Moderaternas Tomas Tobé, som ansvarar för en av nya asyllagarna i EU-parlamentet, menar att migrationsfrågan är en av de viktigaste för de kommande månaderna.
– Så att EU får en mer fungerande och stramare migrationspolitik som leder till lägre invandring till Sverige och Europa, säger Tobé mejlledes till Europaportalen.
Det finns sedan tidigare en överenskommelse att lagstiftarna i EU ska nå en slutlig uppgörelse senast i februari nästa år om den ny migrations- och asylpolitiken. Om de lyckas med det återstår att se.
Bekämpa nätbarnporr och stärka konkurrenkraften
Heléne Fritzon lyfter samtidigt det omdebatterade förslaget om åtgärder för att komma åt barnsexbrott på nätet, något som kritiker befarar riskerar att underminera grundläggande fri- och rättigheter.
– EU behöver göra mer för att stoppa sexuella övergrepp. Utan ny lagstiftning på plats blir det olagligt för techbolag att proaktivt söka efter övergreppsmaterial på sina plattformar, säger Fritzon.
Ett av ledorden för vårens svenska EU-ordförandeskap var ökad konkurrenskraft. Tomas Tobé tycker det är viktigt att denna fråga hålls vid liv.
– Varje nytt lagförslag borde utvärderas ur ett konkurrenskraftsperspektiv. EU kan inte fortsätta halka efter, säger han.
Mer stöd till Ukraina
Både Heléne Fritzon och Tomas Tobé pekar ut Ukraina och EU:s stöd till landet som en av de viktigaste frågorna för hösten.
– Vi måste också redan nu börja planera för återuppbyggnaden av ett fritt och hållbart Ukraina, som tar konkreta steg mot ett framtida EU-medlemskap, säger Heléne Fritzon.