Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Valdis Dombrovskis, vice ordförande i EU-kommissionen och EU:s arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit på presskonferens i Bryssel på onsdagen.

Miljontals klagomål – kommissionen vill snabba på samordning av digitala välfärdssystem

STOCKHOLM 6 september 2023

EU:s medlemsländer behöver lägga in en högre växel för att samordna trygghetssystemen digitalt och underlätta fri rörlighet. Det anser EU-kommissionen som nu föreslår flera åtgärder.

Miljontals EU-medborgare arbetar, studerar eller bor i andra EU- och EES-länder( samt Schweiz) än i sitt hemland. 2021 uppgick dessa till över 16 miljoner människor. 

– Att medborgare kan leva, arbeta och bo i andra EU-länder är en nyckelprestation och en hörnsten i den inre marknaden, sade Valdis Dombrovskis, vice ordförande i EU-kommissionen, med ansvar för ekonomi och handelsfrågor, i Bryssel på onsdagen.

Samtidigt som enskilda personers sociala rättigheter ska tas till vara måste deras tillgång till trygghetssystemen också  fungera, vilket inte alltid är fallet enligt Dombrovskis. 

Omkring nio miljoner klagomål gällande bristande samordning av sjukvård över nationsgränserna, kom in till myndigheterna 2022, enligt EU-statistik. Även EU-parlamentet har noterat svårigheter och uppmanat till förbättringar inom området.

För att förenkla för fler invånare att leva och bo i andra EU-länder föreslår kommissionen nya åtgärder som ska sätta fart på system för att betala ut exempelvis arbetslöshetsersättning, sjukpenning eller pensioner.

EU:s arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit uppmanar exempelvis fler länder att införa ”digitala plånböcker” eller EUDI, “EU Digital Identity wallets”. 

Då skulle exempelvis en anställda, som jobbar i ett annat EU-land, lätt kunna ha med sig viktiga handlingar och dokument i digitala versioner i sina mobiler eller datorer. Det kan bland annat handla om det europeiska sjukförsäkringskortet, som 235 miljoner EU-invånare skaffat sig 2021 för att de enkelt skulle kunna få sjukvård utomlands vid behov.

Genom att använda liknande digitala verktyg fullt ut ska medborgare snabbare än i dag, kunna få den sociala service, och de stöd och ersättningar de har rätt till, hoppas EU-kommissionen. 

Kommissionen ska nu söka stöd för åtgärdsförslagen i Europaparlamentet och i ministerrådet.

Mer fakta

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret