Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s inrikes- och migrationskommissionär Ylva Johansson har gett den polske utrikesministern till den 3 oktober att svara på hennes elva frågor. Arkivbild.

Polen krävs på svar i mutskandal med EU-visum

BRYSSEL 21 september 2023

Polska ambassader misstänks ha delat ut visum i utbyte mot mutor. Nu kräver EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson svar eftersom ett polskt visum också ger tillträde till andra länder i Schengensamarbetet.

För två veckor sedan avslöjades det i polska medier att upp till 250 000 polska visum delats ut i utbyte mot mutor vid polska ambassader och konsulat runt om i världen. Ett polskt visum innebär samtidigt tillträde till 26 andra länder i Schengensamarbetet där Sverige ingår.

I ett brev till den polske utrikesministern Zbigniew Rau kräver nu EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson förtydliganden om det inträffade.

”Att omotiverat ge tredjelandsmedborgare rätt till fri rörlighet inom Schengenområdet utan att iaktta lämpliga förfaranden skulle […] kunna utgöra överträdelser av EU-rätten”, skriver Johansson.

I sitt brev ställer hon utrikesminister Rau elva frågor (se faktaruta). Hon vill bland annat veta hur många fall det rör sig om, i vilka länder visumen sålts och om det bland dem som mutat till sig ett visum finns personer som är eftersökta i andra medlemsländer. Senast den 3 oktober vill EU-kommissionär Ylva Johansson ha svar.

Frågan har blivit en het potatis inför nästa månads polska parlamentsval. Regeringen har sagt upp kontrakt med företag som hanterat viseringen och anser frågan utagerad. Den viktigaste oppositionspolitikern, Donald Tusk, har kallat det ”den största skandalen i Polen” under 2000-talet.

Tidigare i veckan begärde den liberala partigruppen i EU-parlamentet, RE, en debatt om den polska mutskandalen.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret