Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Över en miljon personer som visas i EU-länderna har fått besked att lämna mellan 2021 och andra halvan av 2023. Arkivbild.

De flesta som utvisas ur EU blir kvar – tvärtom i Sverige

BRYSSEL 10 oktober 2023

Av de personer som inte har rätt att stanna i Sverige lämnar sju av tio landet. Det är förhållandevis en hög andel jämfört med övriga EU. Tvångsavvisningar är samtidigt vanligare i EU än i Sverige.

EU började 2021 föra bok över beslut och verkställande av ut- och avvisningar i medlemsländerna. Sedan dess har närmare en miljon sådana besked utfärdats till personer som inte har rätt att uppehålla sig i EU, visar statistik från Eurostat. Av dessa har bara dock 220 000 utvisningar verkställts – en andel på 22 procent.

I Sverige under samma tid utfärdades enligt Eurostat 36 000 ut- eller avvisningsbeslut varav 25 000 faktiskt verkställdes vilket ger en andel på 69 procent. Personer som fått avslag på sin ansökan om att stanna i ett land kan återvända antingen frivilligt eller med tvång.

Högst andel verkställda utvisningsbeslut hade Estland med 98 procent. Lägst hade Frankrike med 7 procent som också utfärdade det klart störst antalet utvisningsbesked under perioden som sträcker sig till första halvåret 2023.

Lägre andel afrikaner återvänder

De lägsta andelarna av verkställda avvisningar finns på EU-nivå bland personer som kommer från afrikanska länder som Mauritanien, Gabon och Elfenbenskusten.

Hälften utvisas med tvång

De som får ett ut- eller avvisningsbesked kan lämna landet antingen frivilligt eller med tvång. På EU-nivå sker närmare hälften av de verkställda avvisningarna med tvångsmetoder. Tyskland rapporterar en hundraprocentig tvångsavvisning till Eurostat. Litauen å andra sidan använder tvångsmedel endast i en procent av fallen. I Sverige sker avvisningar med tvång i närmare ett av fyra fall.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret