Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel efter EU-toppmötets sista dag.

EU bekräftar fortsatt stöd till Ukraina

BRYSSEL 27 oktober 2023

Ledarna för de 27 EU-länderna lovar stödja Ukraina så länge det behövs. Förslag på hur ryska beslagtagna statstillgångar kan användas för att återuppbygga landet håller på att tas fram. Samtidigt efterfrågas större samarbete för att verkställa utvisningar av personer som fått avslag på sin asylansökan.

Veckans EU-toppmöte överskuggades av utvecklingen i Israel och Gaza men även Ukraina stod högt på dagordningen där landets president Volodymyr Zelenskyj deltog på videosamtal.

– Ukraina är och förblir en prioritet för oss, sade Europeiska rådets ordförande Charles Michel efter EU-toppmötets andra och sista dag på fredagen.

Ledarna gav EU:s utrikesrepresentant och kommissionen i uppdrag att ta fram förslag på hur de ryska tillgångar som beslagtagits sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina kan användas i återuppbyggnaden av landet.

– Värdet på dessa statliga tillgångar uppgår till 211 miljarder euro. Vi enades politiskt om att Ryssland i slutänden måste betala för den långsiktiga återuppbyggnaden av Ukraina, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Det arbetas nu på ett förslag om hur vinsterna från de tillgångarna kan kanaliseras via EU-budgeten till Ukraina.

Hon lyfte även fram att ett tolfte sanktionspaket mot Ryssland håller på att tas fram. En viktig del är den ryska diamanthandeln och just nu pågår samråd med medlemsländer och med de andra länderna i G7-gruppen.

Migration

EU-ledarna diskuterade även migration, bland annat vikten av att verkställa utvisningar av personer som inte har rätt att vistas i EU. I år har endast 22 procent av utvisningsbesluten verkställts.

– Denna andel måste öka, sade von der Leyen som vill se ett närmare samarbete mellan medlemsländerna för att skynda på utvisningarna, inte minst genom gemensamma utvisningsinsatser.

Stats- och regeringscheferna vill även se mer samarbeten med transit- och ursprungsländer för att bland annat stärka gränsövervakningen. von der Leyen lovade samtidigt att  i slutet av november komma med ett lagförslag om att bekämpa migrantsmugglare.

– Den lagstiftning som vi har på plats är 20 år gammal, så det är hög tid att uppdatera den, sade Ursula von der Leyen.

På EU-toppmötet behandlades även ekonomiska frågor och konflikten mellan Serbien och Kosovo såväl som mellan Armenien och Azerbajdzjan.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret