Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell leder mötet mellan medlemsländernas utrikesministrar.

EU kräver paus i stridigheterna för att hjälp ska nå Gaza

BRYSSEL 13 november 2023

EU-länder vill se omedelbara pauser i stridigheterna i Gaza och att humanitära korridorer sätts upp för att hjälpa civilbefolkningen. Samtidigt inleds samtal om eventuella EU-sanktioner mot Iran för dess stöd till Hamas.

EU-ländernas utrikesministrar träffas i dag måndag i Bryssel för att bland annat diskutera situationen i Gaza. Igår söndag enades EU-länderna om ett gemensamt uttalande trots tydliga meningsskiljaktigheter i frågan.

– Vi lyckades få de 27 medlemsländerna bakom ett gemensamt uttalande. Ni vet hur svårt det varit de senaste gångerna, sade EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell innan mötet började.

Det finns inget krav på eldupphör, endast "pauser".

– Vi kräver omedelbara pauser [i stridigheterna] och att humanitära korridorer inrättas för att möta den svåra situationen för befolkningen i Gaza. Vi bad Israel att visa maximal återhållsamhet för att skydda civila liv, sade Borrell som tillade att bistånd står redo vid gränsen att föra in nödvändigheter som mat, vatten och bränsle.

EU-uttalandet understryker även Israels rätt till självförsvar i linje med internationell rätt och fördömer Hamas användande av sjukhus och civila som mänskliga sköldar.

Ministrarna ska även diskutera vad som bör ske efter att kriget slutat.

Tror på tolfte sanktionspaket

På utrikesministermötet står även Ukraina högt på dagordningen. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen meddelade under sitt besök i Kiev för en dryg vecka sedan att ett tolfte sanktionspaket mot Ryssland ska läggas fram. Förslaget har dock dröjt. Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) räknar trots detta med att EU-länderna kommer att kunna enas om ett sådant paket.

– Vi är övertygade om att vi kommer att gå i mål med det tolfte också vad det lider, sade Billström på väg in på mötet.

EU-kommissionen rekommenderade i förra veckan att Ukraina ska få inleda formella medlemskapsförhandlingar. Frågan ska upp till högsta politiska nivå när EU-ländernas stats- och regeringschefer träffas vid EU-toppmötet i december för att få klartecken. Utrikesminister Billström vill dock inte uttala sig om Sveriges position i frågan.

– Det vill jag inte uttala mig om nu utan det här är en fråga som vi bevakar väldigt intensivt, sade Billström och tillade att det är "mycket positivt" att Ukraina uppfyllt villkor som ställs för att få inleda medlemskapsförhandlingar.

Möte med västra Balkan-ministrar

I samband med måndagens EU-möte äger ett möte med utrikesministrarna från länderna på västra Balkan rum. De ska diskutera EU-kommissionens förslag om utvidgning och vikten av att länderna följer EU:s linje vad gäller sanktioner mot exempelvis Ryssland.

– Vissa länder har inte lyckats särskilt bra med att anpassa sig till vår utrikespolitik och våra sanktioner, sade EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell.

Sanktioner mot Iran diskuteras

Samtidigt ska diskussionen om att eventuellt införa EU-sanktioner mot Iran för dess stöd till terroristorganisationen Hamas, rapporterar Politico. Förespråkare menar att sanktionerna skulle hindra Iran från att tillhandahålla vapen och finansiering. Motståndare anser att sanktioner riskerar att trappa upp det spända läget i Mellanöstern. Utrikesminister Billström pekar på att diskussionerna än så länge är inofficiella.

– Detta för det är första gången som jag hört talas om att sådana frågor skulle vara på väg fram. Det är inget officiellt som läggs på bordet, sade Tobias Billström.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret