Diplomater: Ungern riskerar rösträtten i EU vid fortsatt blockering av Ukrainastöd
BRYSSEL 26 januari 2024EU-länder överväger att sätta in storsläggan med indragen rösträtt för Ungern om landets ledare Viktor Orbán fortsätter blockera unionens miljardstöd till Ukraina, enligt diplomater som Politico talat med.
som ensamt EU-land ett beslut om att sätta upp en stor stödfond till det krigsdrabbade Ukraina på 50 miljarder euro fram till 2027.
Förhandlingar mellan EU-länderna och Ungern pågår sedan dess i syfte att hitta en lösning. Målet är att nå en kompromiss i samband med det extrainkallade EU-toppmötet på torsdag i nästa vecka då medlemsländernas högsta politiska ledare åter träffas i Bryssel för att försöka övertyga den ungerske premiärministern Viktor Orbán att släppa sitt veto. Beslutet brådskar för redan i mars beräknas Ukraina stå utan pengar om inte stödfonden kommer på plats.
Frustrationen bland medlemsländerna ska ha gått så långt att det nu övervägs att sätta hårt mot hårt. Ungern har under tiden med Viktor Orbán sett tydliga försämringar i grundläggande demokratiska förhållanden som oberoende domstolar, akademisk frihet och minoriteters rättigheter.
Artikel 7
2018 inleddes ett så kallat artikel-7.1-förfarande mot landet. Det är det första steget i en process som kan leda till att ett medlemsland som "allvarligt och ihållande åsidosätter värden" i unionens fördrag och på sikt kan leda till bland annat indragen rösträtt vid EU-beslut.
Flera diplomater talat med säger att flera medlemsländer är redo att ta nästa steg i artikel 7.
– Om Orbán verkligen blockerar en överenskommelse [Ukrainafonden] vid toppmötet i februari kan det bli aktuellt att använda artikel 7 för att beröva Ungern dess rösträtt, sade en EU-diplomat till tidningen.
En annan diplomat menar att övriga medlemsländer dragits in i ett spel av Orbán.
– Vi håller på att förlora lite. Vi hamnar återigen i det här spelet om vad han vill. Varför ska vi oroa oss för att rädda någons ansikte? Vi borde vara lite mer kraftfulla, sade den anonyme diplomaten.
Krävs enhällighet
För att ta ett ta ett sådant beslut måste först minst nio medlemsländer eller EU-kommissionen – med stöd av EU-parlamentet – lägga fram ett förslag om detta. Förslaget måste därefter godkännas av alla, förutom Ungerns, medlemsländers högsta politiska ledare i Europeiska rådet. Först därefter är det möjligt att dra in den ungerska rösträtten eller upphäva andra rättigheter för landet.
Plan B
Efter att ha misslyckats att få med sig Ungern bakom stödfonden i december lovade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att undersöka möjliga alternativ där Orbán inte längre kan blockera. En sådan lösning skulle vara en rad bilaterala avtal mellan de 26 EU-länderna och Ungern, något som anses vara väldigt omständligt och komplicerat. EU-minister Jessika Roswall betonande i veckan att en lösning med 26 EU-länder riskerade att fördröja stödet.