Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den portugisiske tidigare premiärminister socialdemokraten António Costa, den tyska kristdemokraten Ursula von der Leyen och den estländska liberala premiärministern Kaja Kallas.

Överenskommelse: De ska leda EU de kommande åren

BRYSSEL 28 juni 2024

De tre förhandsfavoriterna att leda EU nästa mandatperiod har fått medlemsländernas politiska godkännande. Två av dem ställs nu inför EU-parlamentet som måste ge slutligt klartecken. Samtidigt har EU-ländernas högsta politiska ledare stakat ut arbetet i unionen de kommande fem åren.

EU-ländernas högsta politiska ledare enades på torsdagskvällen vilka personer som ska leda EU-kommissionen, Europeiska rådet och företräda medlemsländernas utrikespolitik.

– [De är] gediget bra personer, respekterade, samarbetsmässiga människor som också har lång erfarenhet av det som vi håller på med, sade statsminister Ulf Kristersson (M) efter mötet.

De tre är den tyska kristdemokraten Ursula von der Leyen som EU-kommissionens fortsatta ordförande, den portugisiske tidigare premiärminister António Costa som Europeiska rådets ordförande och den estländska liberala premiärministern Kaja Kallas som EU:s utrikesrepresentant. Enligt Kristersson fanns inga andra förslag på bordet under toppmötet.

Italien röstade nej

Italiens premiärminister Giorgia Melonis parti tillhör, liksom Sverigedemokraterna, den nationalkonservativa ECR-gruppen i EU-parlamentet, som ser ut att bli den tredje största gruppen före liberala RE. Meloni hade tidigare krävt större inflytande i tillsättningen av toppjobben men fick inte sin vilja igenom och lade därför ner sin röst om Ursula von der Leyen samt röstade nej till António Costa och Kaja Kallas. Enligt statsminister Ulf Kristersson kände sig Meloni exkluderad i processen.

Även Ungerns premiärminister Viktor Orbán visade sitt missnöje genom att rösta nej till von der Leyen och lägga ned sin röst om Kallas, rapporterar Reuters. Han röstade dock för Costa.

Arbeta för enighet

António Costa, vars roll blir att leda EU-toppmöten och förhandlingar mellan medlemsländernas stats- och regeringschefer samt företräda EU internationellt, lovade att arbeta för att stärka enigheten mellan EU-länderna.

– Skapa enighet mellan medlemsländerna kommer att vara min främsta prioritering när jag tillträder min position, sade Costa.

Kaja Kallas, som är en av de EU-ledare som drivit på stödet till Ukraina tydligast, var inne på ett liknande spår.

– Mitt mål är definitivt att arbeta för den europeiska enigheten, skydda europeiska intressen och värden i det spända geopolitiska sammanhanget och även bygga globala partnerskap vilket är mycket, mycket viktigt i dessa tider, sade Kallas.

Två måste godkännas av EU-parlamentet

Nu väntar för Ursula von der Leyen uppdraget att samla minst hälften av de 720 nyvalda EU-parlamentarikerna bakom sig för att godkänna henne på posten som EU-kommissionens ordförande. När EU-parlamentet röstade om von der Leyen som kommissionsordförande förra gången 2019 stöddes hon av 383 ledamöter – en marginal på bara nio röster. I dag har de tre mittengrupperna som väntas stödja henne dessutom en mindre majoritet än för fem år sedan. Omröstningen är hemlig och är planerad till den 18 juli.

Även Kaja Kallas måste godkännas av EU-parlamentet i en kommande omröstning om EU-kommissionen som helhet. Ulf Kristersson sade på torsdagskvällen att han dock tror att de två har "goda möjligheter" att få en majoritet i EU-parlamentet.

António Costas uppdrag, som löper på 2,5 år och kan förlängas en gång, börjar den 1 december och där har EU-parlamentet ingen roll i tillsättandet.

Andra för kommande fem år

EU-ledarna enades även om den så kallade strategiska agendan för EU som stakar ut prioriteringar för de kommande fem åren. Den innehåller bland annat förberedelser inför en eventuell utvidgning av EU, stärka konkurrenskraften och det europeiska försvaret (se faktaruta nedan).

Stats- och regeringscheferna diskuterade även situationen i Ukraina, Mellanöstern, säkerhet och försvar samt konkurrenskraft under EU-toppmötet.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret