Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Kinesiska elbilar föreslås få en utjämningstull på upp till 37,6 procent vid import till EU-länderna. Arkivbild.

EU lägger tullar på kinesiska elbilar

BRYSSEL 4 juli 2024

EU-kommissionen anser att kinesiska elbilstillverkar gynnas av orättvisa statliga stöd och inför provisoriska tullar. Nu måste medlemsländerna avgöra om tullarna ska fastställas för en period om fem år.

I EU har kommissionen till uppgift att se till att importerade varor konkurrerar på samma villkor som produkter tillverkade i medlemsländerna. I höstas inledde EU-kommissionen en granskning av huruvida kinesiska elbilar som importeras till unionen får statliga stöd som gör att de kan pressa priserna på sina produkter jämfört med elbilar tillverkade i EU.

I dag torsdag meddelar EU-kommissionen att man kommit fram till att kinesiska elbilar gynnas av orättvisa subventioner och inför provisoriska utjämningstullar på import av batteridrivna elfordon från Kina. Tullarna ligger på mellan 17,4 och 37,6 procent. Detta går utöver den vanliga bilimporttullen på 10 procent.

Tullarna kommer börja gälla i morgon fredag och i åtminstone fyra månader framöver. Inom denna tidsram måste ett slutgiltigt beslut om tullarna fattas genom en omröstning bland EU:s medlemsländer. Om beslutet antas kommer tullarna att gälla under fem år. De provisoriska tullarna samlas in endast om medlemsländerna röstar för att införa dem under en femårsperiod.

Enligt en sondering som nyhetsbyrån Reuters gjort har de flesta medlemsländerna ännu inte tagit ställning till hur de kommer att rösta.

Vissa europeiska biltillverkare har tidigare invänt mot att EU skulle införa tullar på kinesiska elbilar eftersom man befarar kinesisk vedergällning med motsvarande tullar på europeiska elbilar.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret