Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Att stärka konkurrenskraften och därmed ekonomin i medlemsländerna är en av den kommande kommissionens största utmaningar.

EU:s planer för ekonomi och konkurrenskraft – förenklingar och ny fond

BRYSSEL 25 september 2024

EU-kommissionen ruvar på omfattande förslag för att stärka medlemsländernas ekonomier och konkurrenskraft. Ett återkommande nyckelord är: regelförenkling. En ny konkurrenskraftsfond ska stödja strategiska sektorer och driva den gröna och digitala omställningen.

Europaportalen fortsätter sin miniserie om innehållet i de uppdragsbrev som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skickat till kommissionärskandidaterna. I den förra artikeln rapporterades bland annat om kommande klimat- och energipolitik. I dag tittar vi närmare på ekonomiska frågor i vid mening. (Mer information finns i faktarutorna längst ned.)

EU-kommissionen har omfattande planer för att stärka medlemsländernas i många fall haltande ekonomier och göra dem mer konkurrenskraftiga. De vill satsa på forskning och innovation samt en uppdaterad industripolitik med fokus på den gröna och digitala omställningen. 

Genom att förenkla regler och underlätta för företag att få finansiering hoppas de på att fler europeiska företag ska kunna konkurrera med inte minst amerikanska och kinesiska. Kommissionen vill också ta fram viktiga gemensamma projekt som ska stödjas av en ny konkurrenskraftsfond av okänd storlek och finansiering.

Konkurrenskraft av högsta prioritet

Att stärka EU-ländernas konkurrenskraft har under det senaste året blivit en uttalad prioritet. En ny europeisk konkurrensfond ska sättas upp för att stödja strategiska sektorer som är betydelsefulla för EU:s konkurrenskraft och driva övergången till en grön och digital ekonomi. Fonden ska användas för så kallade viktiga projekt av gemensamt europeiskt intresse (IPCEI). 

Mer satsning på forskning och innovation

Forskning och innovation i EU ska stödjas genom regelförenklingar och bättre tillgång till finansiering. EU ska också investera mer i banbrytande forskning och utveckla starkare forskningsinfrastrukturer. 

Ny industripolitik

EU:s industripolitik ska stärkas genom att investera i grön teknik och avkarbonisering. Regler och byråkrati ska även här förenklas för att göra det lättare för företag att växa och få tillgång till finansiering. Dessutom ska utbildning och kompetensutveckling förbättras för att säkerställa att arbetskraften har de färdigheter som behövs.

Statsstöd och konkurrensregler ska hjälpa europeiska företag

EU:s regelverk för statsstöd ska förenklas för att göra det snabbare för företag att få stöd, särskilt inom grön teknik och innovation. Samtidigt ska reglerna skärpas för att förhindra orättvis konkurrens och för att bättre hantera utländska subventioner som snedvrider konkurrensen på EU:s marknad.

Internationell handel

EU:s handelspolitik ska fokusera på att göra handeln rättvis och hållbar genom att slutföra och övervaka handelsavtal med andra länder . Reglerna ska moderniseras för att även här skydda europeiska företag från orättvis konkurrens och säkerhetsrisker. Samtidigt ska EU stärka sina handelsrelationer med viktiga partner som USA. EU ska stärka Världshandelsorganisationen (WTO).

Förenkling av administrativ börda

EU planerar att förenkla flera regelverk för att göra det lättare för företag att växa och innovera. Offentlig upphandling ska också förenklas för att minska byråkratin och göra det lättare för företag att delta i offentliga projekt.

Finansiering av företag

EU-kommissionen vill göra det enklare för människor att spara och investera genom att skapa enkla och billiga spar- och investeringsprodukter samt främja privata pensioner. De planerar att stärka hållbar finansiering och förbättra tillgången till riskkapital för innovativa företag.

Beskattning

Kommissionen vill fortsätta den påbörjade uppdateringen av energiskattedirektivet för att främja användningen av ren energi och samtidigt utforska möjligheter att göra momssystemet grönare. Dessutom vill de slutföra reformen av företagsbeskattningen för att säkerställa att stora företag betalar sin rättvisa andel av skatterna. Kommissionen vill också bekämpa skattefusk och skatteflykt genom bättre insamling och delning av skatteinformation med hjälp av digitala verktyg.

Digitalisering och AI

EU-kommissionen vill främja digitalisering och AI genom att säkerställa att innovativa företag får tillgång till superdatorer och AI-teknik. De planerar att utveckla en strategi för att använda AI inom industrin och offentliga tjänster, samt skapa ett europeiskt råd för AI-forskning. Dessutom vill de förbättra cybersäkerheten och bygga ut snabb och säker bredbandsinfrastruktur. Målet är att göra EU ledande inom digital teknik och AI.

Inför nästa flerårsbudget

EU-kommissionen vill säkerställa att både medlemsländernas budgetar och EU-budgeten används effektivt och i linje med EU:s mål. De planerar att granska medlemsländernas budgetar noggrant genom den europeiska terminen och se till att de följer reglerna för ekonomisk styrning.

Kommissionen ska även börja förbereda och förhandla EU:s nästa flerårsbudget för 2028–2034 som ska vara "enklare, mer fokuserad och responsiv".

Dessutom ska åtgärder mot bedrägerier och missbruk av EU-medel stärkas för att skydda skattebetalarnas pengar.

Ur uppdragsbreven

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret