Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Delar av EU-parlamentets Ungerngrupp. Från höger till vänster: Fabienne Keller (RE), Thijs Reuten (S&D, Tineke Strik (Gröna/EFA), Michał Wawrykiewicz (EPP) och Kostas Arvanitis (Vänstern).

EU-parlamentariker vill sätta mer press på Ungern

BRYSSEL 8 oktober 2024

En grupp ledamöter från EU-parlamentet uttrycker oro över den politiska situationen i Ungern inför premiärminister Viktor Orbáns tal i parlamentet. Gruppen, ledd av den nederländska miljöpartisten Tineke Strik, efterlyser hårdare åtgärder mot vad de beskriver som en auktoritär utveckling i landet.

I EU-parlamentet leder den nederländska miljöpartisten Tineke Strik en grupp med ledamöter från alla partigrupper som granskar utvecklingen i Ungern. Landet är för närvarande ordförandeland i EU:s ministerråd och dess ledare sedan 2010 har drivit landet till att bli alltmer auktoritärt enligt flera internationella studier.

Orbán talar i morgon onsdag inför EU-parlamentet och enligt Strik kommer han framställa sig som en kompetent och stark ordförande i ministerrådet.

– Men han kommer att hålla tyst om korruptionen, det totala övertagandet av staten, sitt dygnet runt-propagandamaskineri och sina auktoritära strypgrepp på praktiskt taget alla aspekter av det ungerska samhället, sade Strik under en pressträff på tisdagen.

2018 utlöste EU-parlamentet för första gången ett så kallat artikel-7.1-förfarande mot Ungern för att landet allvarligt bröt mot unionens grundläggande värderingar. Men enligt Tineke Strik har situationen sedan dess snarare blivit värre. Hon pekade på hur landets domstolsväsen tagits över av Orbántrogna, hur pressfriheten underminerats, att landet är ett av de mest korrupta i EU och att Ungern struntar i domar från EU:s högsta domstol.

Parlamentsgruppen väntas ta fram en ny rapport om situationen i landet. Thijs Reuten, en nederländsk socialdemokrat och ledamot i gruppen, lade en del av skulden på utvecklingen i Ungern på övriga 26 EU-länder som enligt honom inte satt tillräckligt med tryck på Orbán och hans regering.

– De övriga 26 medlemsländerna låter detta ske genom att inte använda de verktyg som står till deras förfogande för att motverka denna utveckling, sade Reuten.

Fabienne Keller, en fransk liberal, lyfte fram att Ungern inte skulle ha nått upp till kraven för att bli EU-medlem om det nu hade varit ett kandidatland och knackat på EU:s dörr.

Tineke Strik ansåg att de verktyg som i dag finns för att sätta press på medlemsländer som inte följer överenskomna regelverk är tillräckliga men att de borde användas mer. Hon pekade på en växande frustration i övriga medlemsländer hur Orbán har agerat, inte minst när det gäller Ukraina där han blockerat och blockerar flera uppgörelser.

– Man ser en hög grad av frustration inom rådet, bland medlemsländerna, över [...] Orbán på grund av hans allians med Putin. Så jag hoppas verkligen att det också kan vara en drivkraft för andra medlemsländer att nu verkligen arbeta seriöst med artikel 7, sade Tineke Strik.

Hon vill att medlemsländerna går vidare med paragraf 2 under artikel 7 i EU-fördraget som kan beröva Ungern dess rösträtt i ministerrådet. Hon förespråkar även att kommissionen inleder fler rättsliga processer mot Ungern för brott mot EU-fördragen och att ytterligare EU-stöd fryses.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret