EU-parlamentariker i ny korruptionshärva
BRYSSEL 13 mars 2025Omkring 15 EU-parlamentariker misstänks ha tagit emot mutor från kinesiska Huawei i utbyte mot att främja kinesiska intressen.
Kinesiska teknikjätten Huawei står i centrum för en ny korruptionsutredning. Belgisk polis genomförde under torsdagen razzior mot företagets EU-kontor i Bryssel och mot flera av dess lobbyisters hem, rapporterar nederländska granskningsnätverket Follow the Money tillsammans med belgiska Le Soir och Knack.
Enligt källor med insyn i utredningen misstänks Huaweis lobbyister ha mutat parlamentsledamöter för att få sitt stöd i viktiga EU-frågor. Omkring 15 nuvarande och tidigare ledamöter i Europaparlamentet är "på utredarnas radar", sade en källa nära utredningen till medierna.
Belgisk federal polis genomsökte sammanlagt 21 adresser i Bryssel, Flandern, Vallonien såväl som i Portugal som en del av den omfattande korruptionsutredningen. Flera dokument och föremål har beslagtagits. Inga husrannsakningar har dock genomförts i Europaparlamentet självt.
Operation Generation
Den hemliga polisutredningen, med kodnamnet "Operation Generation", inleddes för ungefär två år sedan efter ett tips från den belgiska säkerhetstjänsten. Utredarna misstänker att Huaweis lobbyister kan ha begått brott genom att muta parlamentsledamöter med bland annat dyra fotbollsbiljetter, påkostade gåvor, lyxresor till Kina och till och med kontanter för att säkra deras stöd för företaget.
Belgiska federala åklagarmyndigheten bekräftade att flera personer har förhörts. De kommer att höras om sin påstådda inblandning i bestickning i Europaparlamentet samt förfalskning och användning av förfalskade dokument. Brotten ska ha ägt rum från 2021 fram till i dag.
För sittande parlamentsledamöter skulle belgiska åklagare behöva be Europaparlamentet att häva deras immunitet för att kunna utreda vidare. Ingen sådan begäran har ännu gjorts, enligt källorna.
En av huvudmisstänkta i korruptionsutredningen är 41-årige Valerio Ottati, en belgisk-italiensk lobbyist som anslöt sig till Huawei 2019, då företaget intensifierade sitt lobbyarbete för att bemöta amerikanskt tryck på europeiska länder att sluta köpa dess 5G-utrustning.
Inte första gången
Utredningen påminner starkt om den så kallade Qatargateskandalen från 2022 då polisen hittade påsar med kontanter i tidigare EU-parlamentarikers hem. De misstänks ha tagit emot mutor från Qatar och Marocko för att främja dessa länders intressen i Bryssel.
Efter mutskandalen stramades EU-parlamentets etikregler upp och ett etikorgan inrättades. EU-parlamentets vänstergrupp menar dock att regelverken är för tama.
– Vi måste omgående ta reda på hur djupt denna skandal går och införa hårda etik- och transparensregler, annars kommer lobbyer att fortsätta att hälla pengar i fickorna på en alltmer korrupt institution, sade vänstergruppens ordförande Manon Aubry från Frankrike i ett uttalande.
Även den tyske miljöpartistiske EU-parlamentarikern Daniel Freund, som var ansvarig för förhandlingarna om etikorganet under förra mandatperioden, uttrycker oro över situationen.
– Europaparlamentets rykte hotas av ännu en förestående korruptionsskandal som handlar om gåvor i utbyte mot inflytande. Tyvärr har viktiga reformer förbisetts efter Qatargate. Man måste äntligen förstå att korruptionsrisken i Bryssel är hög eftersom EU är så inflytelserikt. Vi behöver en fullständig utredning snabbt och slutligen reformer som gör parlamentet mer motståndskraftigt mot korruption, sade Freund i en kommentar.
Huaweis band till kinesiska staten
Tidigare Huawei-anställda säger till Follow the Money att företaget under de senaste fem åren har kommit allt närmare den kinesiska regeringen.
Flera EU-länder, däribland Sverige, har under de senaste åren vidtagit åtgärder för att begränsa eller förbjuda "högriskföretag" som Huawei från sina 5G-nätverk, efter varningar från USA och EU-kommissionen om att företagets utrustning skulle kunna utnyttjas för spionage av Peking. Huawei har kraftigt tillbakavisat påståenden om inblandning från den kinesiska regeringen.