Efter Macrons förlust: Frankrikes EU-väg mer oviss
BRYSSEL 20 juni 2022Efter Emmanuel Macrons förlust i söndagens franska parlamentsval spekulerar internationell press kring Frankrikes kommande EU-politik.
– Hur kommer Frankrike att ställa sig i de stora aktuella kriserna med ett så splittrat parlament som aldrig har varit så anti-europeisk, undrar chefredaktör för belgiska Le Soir, Christophe Berti.
Bara två månader efter att Emmanuel Macron valts om till Frankrikes president stod han på söndagen inför ett stort politisk nederlag i det franska parlamentsvalet.
Med 100 färre ledamöter i parlamentet förlorade Frankrikes president Emmanuel Macron med bred marginal sin absoluta majoritet i landets lagstiftande församling. Resultatet är ett av de sämsta för en sittande fransk president på länge – inte sedan 1980-talet har en president saknat absolut majoritet i parlamentet – och det lär minska Macrons möjligheter att genomföra den politik han omvaldes på i presidentvalet i april.
Istället för att som under sin första mandatperiod kunna driva igenom nya lagar med egen majoritet kommer presidenten nu att behöva söka samarbete och kompromisser med övriga partier.
Valets vinnare blev ytterkanterna; vänsterkoalitionen – bestående av vänsterpartiet Det okuvade Frankrike, Socialistpartiet, De gröna samt Kommunistpartiet – som blev andra största politiska gruppen, men i allra högsta grad även högernationalistiska och Rysslandskopplade Nationell samling som mer än tiodubblade antalet ledamöter i parlamentet.
Det femårsmandat som nu inleds kommer att bli mycket komplicerat, varnar Gilles Ivaldi, fransk forskare i statsvetenskap.
– Polariseringen som kommer ut ur valurnan bildar tre läger som krockar och står emot varandra inom allt. Europa, ekonomin, immigration, säkerhet – de är inte överens om någonting, säger han i schweiziska oberoende liberala dagstidningen Le Temps.
“Mer anti-europeiskt parlament än någonsin”
Macrons försvagade roll på hemmaplan lär också få konsekvenser inom EU – något som framför allt media med oberoende liberal profil skriver om.
Belgiska dagstidningen La Libre Belgique, som är politisk obunden men anses ha en liberalkonservativ profil, skriver att det är en ledsam dag för Europa.
– Macrons Frankrike skulle, i dagens geostrategiska situation, ha spelat en ledande roll tillsammans med Tyskland vad gäller att för att möta de gigantiska utmaningar som Rysslands invasion av Ukraina innebär för européer,som säkerhet och energiomställningen. Här har vi en president som är försvagad innan han ens hunnit börja på riktigt, skriver ledarskribenten Francois Mathieu.
Också konkurrenten, oberoende liberala Le Soir, skriver att resultatet är oroande för Europa.
– Man undrar såklart hur Frankrike kommer ställa sig i de stora aktuella kriserna – kriget i Ukraina, den ekonomiska återhämtningplanen, miljökrisen – med ett så splittrat parlament som aldrig har varit så anti-europeisk, skriver chefredaktör Christophe Berti och konstaterar att Europas enda kärnvapenmakt är försvagat med ett Frankrike som vaknar upp och är ostyrbart.
“Frankrikes europeiska position mycket osäker”
Även oberoende mittentidningen Washinton Post ser resultatet som ett politiskt slag mot Emmanuel Macron "som kan komplicera hans ledarskap i en tid då Europa står inför de djupa utmaningar som utlöstes av kriget i Ukraina".
– Även om franska presidenter har mer makt över utrikespolitik och andra områden än sina motsvarigheter i många andra europeiska länder, förlitar han sig fortfarande på parlamentets underhus för många av sina viktigaste projekt, skriver tidningen.
Det är ett scenario "helt utan motstycke för den franska presidentregimens politiska och institutionella tradition, och som sätter allt på spel: liberala reformer, men också Frankrikes internationella ståndpunkt om Europa och om kriget i Ukraina", konstaterar italienska mittenhöger-tidningen La Stampa.
"Frankrikes europeiska och internationella position blir mycket mer osäker."
Mer fakta
Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.