Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Statsminister Ulf Kristersson (M) under Folk och försvars rikskonferens.

Kristersson: Så kan Sverige bistå Nato

BRYSSEL 9 januari 2023

Statsminister Ulf Kristersson föreslår svenska förband i Baltikum, flygspaning och deltagande i ett europeiskt gemensamt missilförsvar som medlem i Nato. – Har man varit utanför [Nato] så länge som vi har man goda skäl att bevisa, inte bara vad man vill ha, utan vad man kan ge.

Under söndagens Folk och försvar lade statsminister Ulf Kristersson (M) fram ett antal konkreta förslag på vad Sverige skulle kunna bidra med i ett framtida Natomedlemskap.

– Det första är att Sverige kommer gå med i femtonländersinitiativet till ett gemensamt missilförsvar, sade Kristersson och syftade på det så kallade ”European Sky Shield Initiative” som lanserades i fjol av den tyske förbundskanslern Olaf Scholz.

– Kriget i Ukraina visar hur viktigt det är med ett modernt luftförsvar för att skydda civilbefolkning och infrastruktur, sade statsministern.

Han föreslog att Sverige ska bidra med förmågor ur flygvapnet, luftvärnet och spaning på land, till sjöss och i luften.

Bistå Baltländerna

Sverige kan vidare bidra till Natos luftbevakning och incidentberedskap över Estland, Lettland och Litauen så väl som över Svarta havet och Island. Till de tre Baltländerna föreslår Kristersson att Sverige även bidrar med markstridsförband.

Statsministern underströk att detta bara rör sig om förslag och att dessa är föremål för diskussioner med övriga Natoländer.

– Jag ville bara peka på några saker som jag tycker är uppenbara, sade Kristersson under en efterföljande frågestund.

Syftet med presentationen är enligt statsminister Kristersson dels att gå från ”ett väntläge till att på allvar diskutera” vad Sverige kan bidra med, dels att visa att visa de andra Natoländerna att Sverige inte bara är ute efter försvarsgarantier utan även är villigt att bidra.

– Har man varit utanför [Nato] så länge som vi har man goda skäl att bevisa, inte bara vad man vill ha, utan vad man kan ge, sade Ulf Kristersson.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret