Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) under tisdagens utfrågning i EU-parlamentet.

Regeringen hoppas samla EU-länderna kring nya regler för plattformsarbete

BRYSSEL 24 januari 2023

Senast i juni hoppas regeringen att de kan få en majoritet medlemsländer bakom en gemensam förhandlingsposition om nya villkor för personer som jobbar åt plattformar. – Det är vår absoluta ambition, säger biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L).

I slutet av 2021 lade EU-kommissionen fram ett förslag om att stärka villkoren för personer som arbetar åt plattformar som Uber och Deliveroo. Medlemsländerna i ministerrådet har dock ännu inte lyckats nå en gemensam position inför kommande slutförhandlingar med EU-parlamentet.

Biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) lovade på tisdagen att det svenska ordförandeskapet prioriterar frågan och räknar med en uppgörelse i mars eller juni.

– Det är vår absoluta ambition att nå en [gemensam position bland EU-länderna] under det svenska ordförandeskapet, sade Brandberg under en utfrågning i EU-parlamentet.

Socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) sade samtidigt att det svenska ordförandeskapet ska försöka nå en ”välbalanserad kompromiss” i det komplexa förslaget på samordning av de sociala trygghetssystemen i medlemsländerna, känt som 883, som legat i långbänk sedan 2016.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret