Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

FN-omröstning: Världen kräver att Ryssland lämnar Ukraina

BRYSSEL 24 februari 2023

Det breda stödet bland världens länder för Ukraina med krav på att Ryssland omedelbart avbryter sitt anfallskrig och lämnar Ukraina är alltjämt stabilt. På Rysslands sida står några diktaturer.

FN:s generalförsamling röstade på torsdagen med överväldigande majoritet för en icke-bindande resolution som bland annat kräver att Ryssland ”omedelbart, fullständigt och villkorslöst drar tillbaka alla sina militära styrkor från Ukrainas territorium inom dess internationellt erkända gränser och kräver att fientligheterna upphör”.

141 länder röstade för, 7 mot och 32 avstod. Det resultatet liknar tidigare FN-omröstningar om Rysslands invasion av Ukraina i mars 2022 och oktober 2022. Den enda tydliga skillnaden jämfört med i höstas är att två länder sällat sig till den ryska sidan som totalt samlar sju länder som enligt demokratiindex tillhör gruppen av de mest auktoritära länderna i världen.

Kina och Indien hörde alltjämt till det dryga trettiotal länder som lade ned sina röster.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret