Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionär Valdis Dombrovskis.

Så ska EU stärka konkurrenskraften – nio områden anges

BRYSSEL 17 mars 2023

Konkurrenskraften i EU har halkat efter andra stora ekonomier menar kommissionen som nu föreslår nya mål för mindre byråkrati, mer forskning och investeringar.

– Vi vill vara ledande inom framtidens gröna industrier, sade Valdis Dombrovskis.

uppdrag av EU-ländernas stats- och regeringschefer lade EU-kommissionen på torsdagen fram en ny strategi för att stärka konkurrenskraften på bortom 2030. En av det svenska ordförandeskapets prioriterade frågor är just att stärka konkurrenskraften i EU.

– Sedan mitten av 1990-talet har den genomsnittliga produktivitetstillväxten i EU varit svagare än i andra stora ekonomier, sade näst EU-kommissionär Valdis Dombrovskis.

För att komma i kapp dem föreslår kommissionen stärkt fokus på ett antal områden.

– Kommissionen har identifierat nio nyckelområden som vi måste fokusera på för att bibehålla EU:s långsiktiga konkurrenskraft, sade Dombrovskis

De nio områdena är bland annat att säkra tillgång till privat och offentlig finansiering, satsningar på forskning och utbildning och att säkra tillgången på energi. De nio områdena har mer eller mindre konkreta mål knutna till sig (se faktaruta).

Inre marknaden i centrum

Kärnan i strategin är EU:s inre marknad och den gröna och digitala omställningen. För varor är i dag olika hinder på inre marknaden i det närmaste utraderade. Men för tjänster – som utgör 70 procent av den samlade ekonomin i unionen – återstår alltjämt hinder som kommissionen nu lovar att med nya krafter försöka riva.

Kommissionär Dombrovskis vill även se mer fokus på att minska regelbördan för företag och lovar en översyn av EU-lagstiftningen för att identifiera regler som inte längre är ändamålsenliga. Han vill även minska kraven för företags och myndigheters rapporteringsskyldighet med en fjärdedel inom klimat-, digitaliserings- och ekonomirelaterade områden.

– Vi vill vara ledande inom framtidens gröna industrier, sade Valdis Dombrovskis.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret