Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Abir Al-Sahlani (C) sitter i Libe-utskottet som är ansvarigt för de nya reglerina för konfisering av kriminellas tillgångar.

Konfiskering av kriminellas tillgångar lovas bli effektivare i EU

BRYSSEL 23 maj 2023

Det ska bli enklare att frysa och konfiskera kriminellas tillgångar inom EU. Det är syftet med ett förslag som antagits av parlamentets utskott för rättsliga frågor på tisdagen och som också ska komma åt företag som kringgår sanktionerna mot Ryssland. ”Att det finns företag som väljer att pumpa Putin med pengar är en dödssynd”, säger EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani (C).

Enligt uppskattningar från Europol uppgår de kriminella organisationernas årliga vinster från brottsligheten till åtminstone 139 miljarder euro. Ändå lyckades EU mellan åren 2010 och 2014 endast frysa drygt två procent av tillgångarna från kriminell aktivitet, och bara konfiskera en procent. För att effektivisera arbetet mot kriminalitet föreslog EU-kommissionen i fjor nya regler för att samordna och snabbare kunna komma åt de kriminellas tillgångar.

Samhället måste kunna spåra och identifiera tillgångar så som pengar, fastigheter, bilar och klockor och sedan ha verktygen för att beslagta, frysa och förverka dessa tillgångar, säger EU-parlamentarikern Ohlsson (S).

Inrätta konfiskeringskontor 

Europaparlamentets rättsliga utskott, Libe, har på tisdagen antagit sin position och vill, utöver kommissionens förslag, se att medlemsländerna inrättar konfiskeringskontor som ska ha ett mandat att snabbt spåra och identifiera kriminellas tillgångar, samt ha åtkomst till register över ägande, företags årsredovisningar och tullinformation.

Utskottet vill också se att brottsoffer kan kompenseras även innan en konfiskering av de varor de förlorat har genomförts och att konfiskerade tillgångar ska kunna användas för allmänhetens bästa. Centerpartisten Abir Al-Sahlani sitter i Libe och var nöjd med dagens omröstning.

– Att det skjuts folk på våra gator och torg i Sverige beror ju på organiserad kriminalitet. Vi ska inte tro att förortskillen är den som egentligen dödar. Det är den organiserade internationella brottsligheten. Och för att komma åt den måste vi ha mera samarbete och vi måste arbeta också med att frysa de här kriminella nätverkens tillgångar.

Ska stoppa sanktionsrundare

Men lagpaketet är också tänkt att användas mot de företag som kringgår de sanktionspaket som EU enats om – en fråga som aktualiserats i och med att man kunnat se att det finns företag som rundat sanktionerna mot Ryssland.

– Jag ser varje dag bilder av kriget i Ukraina – av människor som blir lemlästade, barn som blir föräldralösa, av hem som blir förstörda. Och att det finns europeiska företag som väljer att pumpa Putin med pengar genom att handla med honom och kringgå sanktionspaket är en dödssynd, säger Abir Al-Sahlani.

Libe-utskottet antog sin position nästan enhälligt, med 50 röster för och bara en emot och fyra nedlagda röster. Utskottet antog också att man är redo för att gå vidare direkt till trilog-förhandlingar med rådet.

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret