Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Representanter från EU och USA träffas två gånger per år för att diskutera justitie- och inrikesfrågor.

EU-USA-möte: Mer samarbete om Ukraina och brottslighet

BRYSSEL 21 juni 2023

EU och USA lovar fördjupa samarbetet för att ställa ansvariga till svars för Rysslands anfallskrig. De vill även stärka den gemensamma kampen mot drogkarteller.

EU:s och USA:s högsta representanter för justitie- och inrikesfrågor träffades på onsdagen i Stockholm för att avhandla en rad frågor där de båda sidorna av Atlanten samarbetar,

– Stora delar av mötet ägnades åt våra gemensamma insatser kring Rysslands aggressionskrig mot Ukraina, sade Gunnar Strömmer (M) som i egenskap av svensk justitieminister representerade EU-länderna på mötet.

Samtalet handlade enligt ett gemensamt uttalande bland annat om hur beslagtagna ryska tillgångar ska kunna användas för att återuppbygga Ukraina och ställa ansvariga till svars för krigsbrott.

Båda parter lovade öka det gemensamma stödet till Ukrainas reformer av rättsväsendet och rättsstaten.

Ökat samarbete mot organiserad brottslighet

EU och USA lovade även att fortsätta och fördjupa informationsutbytet om organiserad brottslighet, inte minst drogkarteller.

– Vi diskuterade och åtog oss att fortsätta dela information och genomföra gemensamma operationer för att bekämpa gränsöverskridande organiserade kriminella grupperingar, sade USA:s justitieminister Merrick Garland.

Enligt Alejandro Mayorkas, amerikansk minister för inrikes säkerhet, godkändes två nya initiativ för att stärka informationsutbytet om terrorism och syntetiska droger mellan EU och USA.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret