Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Inflationen i EU når förkrigsnivå

BRYSSEL 19 juni 2023

Inflationen i EU-länderna har nått sin lägsta nivå sedan Rysslands fullskaliga anfallskrig mot Ukraina inleddes.

I maj månad låg den genomsnittliga inflationen i EU-länderna på 7,1 procent vilket är den lägsta nivån sedan februari 2022, visar uppgifter från Eurostat. Framförallt de stigande energipriserna drev upp EU-inflation till som högst 11,5 procent i oktober 2022.

Jämfört med april minskade inflationen i maj med en procentenhet. En liknande minskning av prisökningstakten skedde i Sverige där inflationen i maj låg på 6,7 procent. Ungern hade alltjämt den klart högsta inflationen. Emedan det tidigare var främst stigande energipriser som låg bakom den rekordhöga inflationen i EU är det numera livsmedel, alkohol och tobak som stått för de största prisökningarna jämfört med för ett år sedan.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret