Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Spannmål från Ukraina har kunnat skeppas ut sedan förra året tack vare spannmålsavtalet och EU:s solidaritetsfiler.

Hot om livsmedelskris i fokus för EU:s utrikesministrar

MALMÖ 20 juli 2023

Efter att Ryssland dragit sig ur spannmålsavtalet och de senaste nätterna attackerat ukrainska hamnar ökar oron för livsmedelsbrist i världen. "Det är ett barbariskt agerande", sade EU:s utrikeschef Josep Borrell inför torsdagens utrikesministermöte.

När EU:s utrikesministrar samlas i Bryssel på torsdagen är det fortsatta stödet till Ukraina en av huvudpunkterna på dagordningen. En fråga som återigen aktualiserats efter de senaste nätternas attacker, som påminner om att kriget också får implikationer för resten av världen menade EU:s utrikeschef på väg in till mötet.

– För tredje natten bombarderar Ryssland och förstör hamninfrastruktur i Odessa samt spannmål, mer än 60 000 ton spannmål har brunnit ner. Så de drar sig inte bara undan avtalet, utan de bränner ner spannmål. Det är ett barbariskt agerande som vi kommer att diskutera, sade Josep Borrell.

Det var i måndags som det blev klart att Ryssland inte går med på att förlänga spannmålsavtalet som inrättades för ett år sedan och som har möjliggjort för Ukraina att exportera spannmål genom Svarta havet. Enligt Ryssland på grund av att det avtal som samtidigt skulle förenkla export av mat och gödningsmedel från Ryssland inte har uppfyllts. Sedan dess har Ryssland attackerat två av de tre Ukrainska hamnar som används för att exportera spannmål och nu är blockerade.

– Detta kommer att generera en enorm matkris i världen, sade Borrell.

Ryssland varnar alla skepp på väg mot Ukraina

Enligt FN har spannmålsavtalet möjliggjort att deras världslivsmedelsprogram, WFP, har kunnat frakta mer än 725 tusen ton vete för att hjälpa människor i länder drabbade av krig eller extremt väder. De största mottagarna av det vetet har, enligt Al Jazeera, varit Etiopien, Jemen och Afghanistan.

Ryssland meddelade också på onsdagen att alla skepp som färdas mot Ukrainas hamnar från och med torsdagen kommer att ses av dem som potentiella krigsskepp. Något som ledde till att de globala priserna på vete steg mer än vad priserna stigit på en dag under det senaste decenniet, uppger Bloomberg.

Att Ryssland meddelar att man ser varje skepp som en måltavla är ett steg i en eskalering av situationen menade Josep Borrell.

– Det får konsekvenser för Ukraina för det första men också för resten av världen som därmed fråntas en råvara av avgörande betydelse som spannmål är.  Ministrarna får diskutera hur vi ska gå vidare men det finns bara en lösning – att öka det militära stödet till Ukraina.

José Manuel Albares Bueno, utrikesminister för rådets ordförandeland Spanien, lyfte dock även behovet av att åter få till stånd ett avtal för spannmålsexport mellan Ryssland och Ukraina.

– Vi måste lägga allt vårt diplomatiska arbete på att få denna överenskommelse på plats igen, sade Albares Bueno.

Ukrainas grannländer kräver importförbud

EU måste dock också hantera den oro som finns bland de egna medlemsländerna som gränsar till Ukraina. Polen, Bulgarien, Ungern, Slovakien och Rumänien har begärt att man förlänger det importförbud för ukrainska jordbruksprodukter som gäller i deras länder fram till september. Det tillåter varorna att färdas via deras länder men utan att säljas där, detta för att skydda det inhemska jordbruket i Ukrainas grannländer. En eventuell förlängning av dessa länders importförbud kommer också att diskuteras vid dagens utrikesministermöte. Josep Borrell menade att dessa länder måste vara villiga att hjälpa Ukraina.

– Om sjövägen är stängd kommer vi att behöva öka kapaciteten för att exportera ukrainskt spannmål via våra hamnar. Vilket innebär en större ansträngning för Ukrainas grannar. De kommer att behöva bidra mer med att öppna gränserna och underlätta transporter, sade Borrell.

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret