Ingen enighet bland EU-länder om avgörande del i migrationspakt
MALMÖ 27 juli 2023Frågan om att kunna göra undantag från EU:s asylregler i samband med större kriser satte stopp för att komma vidare i överenskommelsen om migrationspakten bland EU-länderna. Först till hösten kan förhandlingarna återupptas.
Vid onsdagens möte för EU-ambassadörer lyckades dessa inte komma överens om de slutliga delarna av EU:s migrationspakt – bland annat den så kallade krisregleringen, som handlar om hur man ska hantera migrationen inom EU i krissituationer.
Enligt flera källor som arbetar med frågan och som Europaportalen har talat med var det Tyskland som motsatte sig det förslag som låg på bordet. Det skulle ha möjliggjort för länder som är första anhalt för många migranter, det vill säga främst länderna i Sydeuropa, att i krissituationer göra undantag från regeln om att de måste återta personer som sökt sig vidare för att få asyl i ett annat EU-land. Det fanns också ett missnöje med ett "krisundantag" som skulle tillåta första anhalt-länder att pausa strikta gränskontroller av migranter.
Visegradländer vill ha starkare åtgärder
Utöver det tyska motståndet fanns även invändningar mot förslaget från Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien som hade velat se starkare formuleringar och åtgärder när det gäller hanteringen av situationer då ett land utanför EU medvetet orsakar ett inflöde av migranter, rapporterar Politico. Det gäller situationer såsom då Belarus har bussat migranter till den polska gränsen.
En EU-källa säger att det inte var oväntat att man inte lyckades enas vid onsdagens möte men att det finns en besvikelse då alla ser ett behov att komma vidare med frågan. Förhoppningar har funnits inom EU om att man ska få asyl- och migrationspakten på plats snart efter att EU-länderna i juni enades kring två av de viktigaste pelarna i pakten.
Pakten på plats innan februari
På en pressträff på torsdagen tonade en talesperson för EU-kommissionen ner betydelsen av att onsdagens förhandlingar strandade.
– Detta är pågående förhandlingar och diskussionen kommer att återupptas efter sommaren. Vi har tilltro till att diskussionen kommer att fortsätta på ett konstruktivt sätt.
Hon betonade också att EU-kommissionen fortfarande ämnar att ha migrationspakten på plats innan februari 2024.