Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den polske oppositionsledaren och tidigare premiärminister och förre Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och hans allierade vann landets parlamentsval på söndagen.

Viktigast i veckan: Bakslag för europeisk högerpopulism – terrordåd manar till fler utvisningar

STOCKHOLM 21 oktober 2023

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Trots att den nationalkonservativa polska regeringen, enligt internationella valobservatörernas rapport, missbrukat statliga resurser och medier för att  påverka väljarna att rösta på dem, förlorade regeringen på söndagen sin majoritet i parlamentet. Likaså blev en folkomröstning med ledande frågor underkänd på grund av för få röstande. Därmed tappade den högerpopulistiska rörelsen i EU en av sina viktigaste fästen med en tydlig anti Bryssel-linje.  

När justitieministrarna mötes några dagar efter måndagens terrordåd i Bryssel där två svenskar mördades och en skadades svårt av en migrant med utvisningsbeslut, föreslog EU-kommissionen på torsdagen att medlemsländerna ska öka sina ansträngningar att utvisa de migranter som inte får stanna. Det kommande EU-ordförandelandet Belgien lovade ge frågan “absolut prioritet”. Idag verkställs knappt 23 procent av beslutade utvisningar i EU.

Närmare 40 miljarder kronor i nytt EU-stöd för gröna investeringar och digitalisering kommer snart att stärka den svenska statskassan sedan EU-kommissionen godkänt Sveriges plan för pengarna, men första ska övriga EU-länder säga ja.

Det kan också noteras:

… att Ungerns premiärminister nationalkonservative Viktor Orbán bröt mot EU-linjen och skakade hand med den för krigsbrott internationellt efterlyste ryske envåldshärskaren Vladimir Putin på ett möte Kina. Orbáns möte kritiserades av både Nato och EU,

 … att stats- och regeringscheferna på tisdagens EU-toppmöte enades om att civila ska skyddas och att internationell rätt måste gälla i konflikten mellan Hamas och Israel.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret