Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
26 EU-länders ledare ska på torsdag försöka övertyga Ungerns premiärminister Viktor Orbán att släppa sitt veto mot unionens Ukrainafond. Arkivbild.

Hemlig plan för att öka trycket på Ungern: Stoppa allt EU-stöd

BRYSSEL 29 januari 2024

I EU skruvas trycket upp på Ungern ytterligare ett snäpp med en hemlig plan om att hota dra in viktigt EU-stöd om premiärminister Viktor Orbán inte sluter upp bakom unionens Ukrainastöd.

Ungern som enda EU-land blockerar sedan i fjol ett EU-beslut om att sätta upp en stor stödfond till det krigsdrabbade Ukraina på upp till 50 miljarder euro till 2027. På torsdag är medlemsländernas regeringschefer alternativt statschefer kallade till Bryssel för att försöka nå en uppgörelse med Ungern.

Inför mötet har pressen på landet stegvis vridits upp. I fredags kunde Europaportalen rapportera att EU-länderna överväger att gå vidare i en pågående process där Ungern riskerar att förlora rösträtten på grund av brister i landets demokrati.

Trycket ökar nu ytterligare efter att Financial Times publicerar delar av en läckt plan som tagits fram inom ministerrådet som specifikt riktar in sig på Ungerns ekonomiska svagheter om landet fortsätter blockera Ukrainafonden.

"Om det inte blir någon överenskommelse vid [toppmötet] ska andra stats- och regeringschefer offentligt förklara att de mot bakgrund av den ungerske premiärministerns okonstruktiva beteende […] inte kan föreställa sig att EU-medel skulle ges till Budapest", heter det i planen som citeras av den brittiska affärstidningen.

Ungern är ett av de EU-länder som, sett till befolkningsmängden, får mest EU-stöd.

Syftet med att hota att dra in allt EU-stöd skulle vara att skrämma marknader och investerare, framkalla en rusning mot landets valuta och därmed öka Ungerns lånekostnader.

Tre diplomater som tidningen pratat med stödjer planen.

– Stämningen har blivit tuffare. Vilken typ av union har vi om vi tillåter den här typen av beteende? sade en av diplomaterna med hänvisning till hur Ungern agerar i frågan.

Ungerskt kompromissförslag

Den ungerska regeringen ska i lördags ha skickat in ett förslag på en kompromiss om Ukrainafonden, enligt landets EU-minister János Bóka. En del av förslaget ska vara att lägga in en möjlighet för varje medlemsland att varje år fram till 2027 ska kunna lägga in ett veto mot fonden. Ett sådant upplägg har dock redan stött på patrull i EU-länder eftersom det skulle ge Viktor Orbán ytterligare möjligheter att utpressa resten av unionen.

Sverige hoppas på uppgörelse

Sveriges EU-minister Jessika Roswall (M) sade på måndagsmorgonen påväg in på ett förberedande EU-möte inför veckan toppmötet att hon inte kände till några sådana förhandlingar. Hon hoppas dock att styrkeförhållandet 26 EU-länder mot ett ska resultera i en uppgörelse om stödfonden.

– Om 26 är överens mot en gör att det såklart blir tyngre och svårare att stå emot, sade Jessika Roswall.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret