Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Polens justitieminister Adam Bodner, Polens EU-minister Adam Szłapka, EU:s justitiekommissionär Didier Reynders och Belgiens EU- och utrikesminister Hadja Lahbib under tisdagens EU-ministermöte.

Polen planerar för rättsstatens återkomst – kan ta tid

BRYSSEL 20 februari 2024

Den polska breda mittenregeringen lägger fram en plan i EU för hur rättsstaten ska återupprättas i landet. Målet är att kunna lämna EU:s artikel-7-förfarande som utlösts efter att den förra högerpopulistiska regeringen allvarligt åsidosatt unionens grundläggande värden.

I slutet 2017 inledde EU-kommissionen för första gången ett så kallat artikel 7.1-förfarande mot ett medlemsland för brott mot unionens grundläggande värderingar. I detta fall rörde det sig så kallade reformer av det polska domstolsväsendet framtagna av den dåvarande nationalkonservativa regeringen. Kommissionen menade att reformerna riskerade att underminera domstolars och domares oberoende gentemot politisk inblandning. Under de efterföljande åren fortsatte dock regeringen sitt övertagande av domstolsväsendet vilket bland annat EU-domstolen och Europadomstolen vid flera tillfällen dömt ut. Landet har bland annat en mångmiljonbot från EU-domstolen hängande över sig från 2021 – något den förra regeringen ignorerade.

I höstas valdes en ny regering bestående av en koalition av liberalkonservativa, socialdemokrater, kristdemokrater och liberaler. I dag tisdag presenterade den i Bryssel en detaljerad plan för övriga EU-länder om hur landet ska återupprätta domstolsväsendets oberoende.

– För oss är detta en särskilt viktig dag eftersom vi inleder förfarandet för att lämna artikel 7, sade Polens EU-minister Adam Szłapka.

Landets justitieminister Adam Bodnar menade att det vore symboliskt viktigt för landet att kunna lämnade artikel-7.1-förfarandet.

– Om Polen tar sig ur detta förfarande innebär det att vi är starkare som medlemsstat, att vi kan ha mer inflytande på hur den europeiska integrationen går och vi kommer att ha mer makt att också stödja de idéer och projekt som vi skulle vilja genomföra på EU-nivå, sade Bodnar.

Den polska regeringen lovar även att fullt ut följa de domar som EU-domstolen och Europadomstolen utfärdat mot  den förra regeringens lagändringar.

"Mycket positiva reaktioner"

Enligt EU:s värderingskommissionär Věra Jourová, som var med vid tisdagens EU-ministermöte i Bryssel då den polska planen presenterades, fick den "mycket positiva reaktioner" bland övriga medlemsländers representanter.

– Åtgärdsplanen kan leda till att artikel 7 avslutas men mycket arbete återstår, sade Jourová.

Unionen justitiekommissionär Didier Reynders pekade på att den nya polska regeringen redan drivit igenom ett antal lagförslag i syfte att återställa domstolarnas och domarnas oberoende. Han varnade samtidigt att återställandet måste ske enligt regelverket.

– Vi måste återupprätta rättsstaten i enlighet med rättsstatens principer, sade Reynders.

Sveriges EU-minister Jessika Roswall (M) sade innan presentationen av planen att Sverige ser positivt på det polska initiativet men pekar på vikten av att hitta rätt balans.

– Jag välkomnar att regeringen har den här höga ambitionsnivån, men har också respekt för att det kommer ta lite tid. Samtidigt måste det ske i enlighet med rättsstatens principer, sade Roswall.

Kan stöta på hinder

Lagförslagen i tisdagens plan måste nu röstas igenom i det polska parlamentets två kammare och godkännas av president Andrzej Duda som är allierad med det förra regeringspartiet Lag och rättvisa. Lagar kan också stoppas av landets författningsdomstol som domineras av domare som utsågs – i vissa fall olagligt – av den förra regeringen.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret