Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentariker Markus Pieper och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tillhör båda tyska kristdemokratiska CDU. Arkivbild.

Parlamentet näpsar von der Leyen – kräver större öppenhet

BRYSSEL 12 april 2024

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kritiseras av EU-parlamentet för att ha tillsatt en partikamrat på bekostad av mer kvalificerade kandidater, bland dem en svensk. Ledamöterna kräver att processen nu görs om. Moderaterna och Kristdemokraterna vill dock inte kritisera utnämningen.

I början av året utsågs Markus Pieper, en tysk kristdemokratisk EU-parlamentariker, till EU:s sändebud för små och medelstora företag av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. De två tillhör samma politiska parti, tyska kristdemokratiska CDU. Utnämningen kritiserades av flera EU-kommissionärer som pekade på att två andra kvinnliga kandidater, en av dem svenska Anna Stellinger ansvarig för internationella frågor på Svenskt Näringsliv, fick högre poäng än Pieper men inte jobbet.  

I en omröstning i EU-parlamentet på torsdagen, med siffrorna 382 för, 144 mot och 80 som avstod, röstade ledamöterna för ett uttalande där man uttrycker oro för tillsättningen och kräver att den görs om.

"Parlamentet uppmanar kommissionen att rätta till situationen genom att upphäva utnämningen och inleda en verkligt transparent och öppen process för urvalet av EU:s företrädare för små och medelstora företag", heter det i texten.

Till sammanhanget hör att den svenska regeringen i höstas presenterade  en handlingsplan för att komma tillrätta med att Sverige har relativt få anställda i EU-institutionerna. En av de uttryckliga målen i den svenska planen är att “fler svenskar ska anställas på chefsposter i EU-förvaltningen”.  Något som Moderaterna och Kristdemokraterna i Europaparlamentet dock valde att bortse ifrån. 

EU-parlamentariker från EPP-gruppen, där Moderaternas och Kristdemokraternas ledamöter såväl som CDU ingår, röstade mot kravet på att tillsättningen bör göras om. Moderaterna i EU-parlamentet vill inte svara på Europaportalens fråga om varför de motsätter sig att anställningsprocessen görs om utan hänvisar i stället till partigruppen EPP.

Sverigedemokraternas Johan Nissinen och den politiske vilden Peter Lundgren lade ned sina röster. Övriga svenska EU-parlamentariker ställde sig bakom kritiken mot hur Markus Pieper anställdes.

EU-parlamentets uppmaning till von der Leyen att göra om tillsättningen är inte bindande.

Den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson säger via sin pressekreterare till Europaportalen att hon inte har någon åsikt om utnämningen.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret