Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Ukraina president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.

President Zelenskyj efter USA-stödet: Nu har vi “en chans till seger”

STOCKHOLM 22 april 2024

Enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kommer det nya amerikanska stödet att få stor betydelse för landets förmåga att försvara sig och till och med slå tillbaka den ryska ockupationsarmén. På måndagen diskuterar EU:s utrikes- och försvarsministrar hur man ska gå vidare för att hjälpa Ukraina. Det internationella militära stödet är av stor vikt för Ukraina visar beräkningar från SIPRI.

Efter månader av fördröjning orsakad av republikanskt motstånd att hjälpa Ukraina beslutade det amerikanska representanthuset på lördagen med röstsiffrorna 311-112 att godkänna ett nytt  militärt stöd till Ukraina värt 60,8 miljarder dollar, rapporterar Politico. Ännu återstår några formella beslut i veckan samtidigt har det amerikanska försvaret redan börjat förbereda vapenleveranser. 

– Jag tror att det här stödet verkligen kommer att stärka de väpnade styrkorna i Ukraina, sade Volodymyr Zelenskyj på söndagen och tillade att det ger hans land "en chans till seger”. 

I dag måndag diskuterar Ukrainas och EU:s försvars- och utrikesministrar hur man ska gå vidare med att stärka Ukrainas militära förmåga mot den ryska ockupationsarmén.

– Det viktigaste nu är att se till att det militära stödet når fram till Ukraina för att hjälpa landet som också slåss för vår frihet och säkerhet, sade utrikesminister Tobias Billström (M) i Luxemburg på väg in till  mötet.

På måndagen publicerade Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, SIPRI, uppgifter om världens militärutgifter för 2023.  Enligt deras sammanställning kunde Ukraina, tack vare utländskt stöd, nästan mäta sig med Ryssland när det kommer till hur mycket som spenderas på försvaret. Medan Ukrainas egna försvarssatsningar endast uppgick till 59 procent av Rysslands 2023 kom landet upp till 91 procent av Rysslands satsningar med hjälp av internationellt militärt stöd, inte minst från USA. 

Administratör Europaportalen
Master
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret