Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Sverigedemokraternas Charlie Weimers var enda svenska ledamoten i Europaparlamentet som deltog i tisdagens debatt inför EU-toppmötet i nästa vecka.

Fyra frågor lyftes i parlamentsdebatt inför EU-toppmöte

BRYSSEL 8 oktober 2024

Stöd till Ukraina, Mellanösternkrisen och EU:s konkurrenskraft stod i fokus när Europaparlamentet på tisdagen diskuterade det kommande EU-toppmötet. Medan ledamöterna visade enighet kring behovet av att stärka EU:s ekonomi, blottlades djupa meningsskiljaktigheter i migrationsfrågan.

I slutet av nästa vecka håller EU-ländernas stats- och regeringschefer sitt ordinarie hösttoppmöte med frågor som konkurrenskraft, migration, Ukraina och Mellanöstern på dagordningen. I dag tisdag gav ledamöterna i EU-parlamentet sin syn på saken inför toppmötet.

Många talare betonade behovet av fortsatt stöd till Ukraina, både militärt och ekonomiskt, särskilt inför vintern. Det fanns uppmaningar om att påskynda hjälpen och låta Ukraina försvara sig mer effektivt.

– Vi har sagt att vi står vid Ukrainas sida, men i dag är situationen akut. I östra delen av vår kontinent fortsätter Ryssland att ta åt sig Ukrainas territorium. [EU:s] stöd måste anpassas till den geopolitiska utmaningen, sade den liberala RE-gruppens ledare, fransyskan Valérie Hayer.

Den eskalerande situationen i Gaza, Libanon och övriga Mellanöstern oroade många parlamentariker. Flera efterlyste omedelbar vapenvila, ökat humanitärt bistånd och en tvåstatslösning. Vissa kritiserade EU:s respons som otillräcklig.

– Det är dags att använda all vår makt för införa sanktioner mot den israeliska regeringen så att internationell rätt kan råda, sade Iratxe García Pérez, den socialdemokratiska partigruppen S&D:s ledare.

Migration var alltjämt en splittrande fråga. Vissa efterlyste lagliga vägar och solidaritet mellan EU-länderna medan andra betonade behovet av starkare gränskontroller och snabbare återvändande av irreguljära migranter.

– Våra väljare vill att vi infriar våra löften om att säkra Europas yttre gränser och skicka tillbaka illegala migranter, sade Sverigedemokraternas Charlie Weimers. Han uppmanade partier på högerkanten att gå samman med krav på bland annat låta EU finansiera byggandet av gränsbarriärer, låta säkra tredje länder härbärgera asylsökande och villkora handelsavtal och viseringsfrihet med att länder tar tillbaka utvisade medborgare.

Den miljöpartistiske tyske ledamoten Damian Boeselager menade att stärkt konkurrenskraft förutsätter migration.

– Migration och konkurrenskraft är intimt förknippade med varandra. Så mitt huvudbudskap till de medlemsländernas ledare är att det inte går att ha konkurrenskraft utan migration. Vi befinner oss på en åldrande kontinent. Man kan omskola och skala upp hur mycket man vill, men man måste tillåta rörlighet inom EU och anställa människor som kommer utanför EU, sade Boeselager.

Många ledamöter tog upp konkurrenskraft och Draghirapporten som stakar ut hur EU bör stärka sina ekonomier gentemot länder som USA och Kina. Stödet för Draghis förslag var överlag positivt. Viktiga punkter som parlamentarikerna tog upp inkluderade minskning av byråkrati, investeringar i innovation och grön teknik, fullbordande av kapitalmarknadsunionen och hantering av höga energikostnader.

– Det kan inte finnas något konkurrenskraftigt Europa utan billiga och förutsägbara energikostnader. Så länge vi är beroende av importerade fossila bränslen och de flyktiga fossila bränslena bestämmer elpriserna kommer vi att fortsätta att kämpa, sade Seán Kelly, en irländsk konservativa EU-parlamentariker.

EU-toppmötet äger rum på torsdag och fredag i nästa vecka. Det är sista gången som Europeiska rådets ordförande Charles Michel leder mötet. Sedan tar den socialdemokratiske tidigare portugisiske premiärministern António Costa över ordförandeklubban.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret