Ukraina
Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Här nedan finner du allt Europaportalen har skrivit om Ukraina.
Här nedan finner du allt Europaportalen har skrivit om Ukraina.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj avfärdar Rysslands utspel om en möjlig vapenvila, med flera förbehåll mot Ukraina, som ren fördröjningstaktik, rapporterar Sveriges Radio. Zelenskyj menar att Vladimir Putin genom detta utspel försöker undvika att direkt behöva avvisa idén om vapenvila till USA:s president Donald Trump.
Sverige kommer att fram till 2026 donera 18 Archerpjäser och fem artillerilokaliseringsradarsystem av typen Arthur till Ukraina. Donationen, som upphandlas hos svensk försvarsindustri, Bofors och Saab, är värd cirka tre miljarder kronor och ingår i Sveriges 18:e militära stödpaket.
– Ukraina är i stort behov av artilleri och artilleriammunition. Detta har sedan Rysslands fullskaliga invasion inleddes varit högt prioriterat av Ukraina. Det var Ukrainas försvarsminister Rustem Umjerov tydlig med när jag träffade honom i helgen, sade försvarsminister Pål Jonson (M) i ett uttalande på torsdagen i Karlskoga.
Sverige bidrar även med pengar till Ukrainas försvarsindustri genom ett danskt initiativ. Stödet kan användas till produktion av ammunition eller det ukrainska artillerisystemet Bohdana.
Ryssland vill inte ha ett tillfälligt eldupphör i Ukraina utan eftersträvar istället en långsiktig fredsuppgörelse som tar hänsyn till landets intressen, skriver Financial Times. Vladimir Putins utrikespolitiske rådgivare Jurij Usjakov sade på torsdagen att det amerikanska förslaget om 30 dagars vapenvila endast skulle ge ukrainska trupper "en tillfällig paus".
Rysslands avvisande av USA:s förslag kommer inför rysk-amerikanska högnivåsamtal på senare på torsdagen i Moskva.
Turkiet framträder som en viktig potentiell partner när Europa försöker omstrukturera sin säkerhet och hitta garantier för Ukraina, rapporterar Reuters. Efter att USA:s president Donald Trump ändrat landets Ukrainapolitik söker europeiska länder nya säkerhetslösningar.
– Jag har med mig ett tydligt förslag för Turkiet att ta största möjliga medansvar för fred i Ukraina och regional stabilitet, sade Polens premiärminister Donald Tusk då han på onsdagen besökte Ankara.
Turkiet, som är Natomedlem med alliansens näst största armé, har under kriget upprätthållit goda relationer med både Ukraina och Ryssland. Landet har nyligen meddelat att det kan överväga att bidra till en fredsbevarande insats i Ukraina om vapenvila uppnås. En europeisk diplomat betonar att det är avgörande att Turkiet deltar i säkerhetsgarantier för Ukraina.
Europaparlamentet vill att EU ska ge kraftfullare säkerhetsgarantier till Ukraina. I en resolution som antogs med 442 röster för, 98 mot och 126 som avstod på onsdagen betonar ledamöterna att EU nu är Ukrainas viktigaste allierade efter vad de kallar "en uppenbar förändring" av USA:s hållning.
Parlamentet välkomnar förslaget om 30 dagars vapenvila men motsätter sig alla försök att tvinga Ukraina till en förhastad fredsuppgörelse. Ledamöterna kräver också att anslutningsförhandlingarna med EU påskyndas och att Ryssland ska betala för skadorna i Ukraina genom att frysta ryska tillgångar konfiskeras. Parlamentet efterlyser även skärpta sanktioner mot Ryssland. Alla närvarande svenska EU-parlamentariker stödde resolutionen.
Finland kommer att delta i den så kallade villiga koalitionen för att stödja Ukrainas säkerhet, uppger Reuters. Finlands utrikesminister Elina Valtonen bekräftade detta i en intervju med brittiska Times Radio på onsdagen.
– Vi är definitivt en del av de villias koalition, och vi undersöker vilka förmågor vi kan bidra med för att hjälpa Ukraina att säkra sig själv, sade Valtonen.
Tidigare i mars meddelade Storbritanniens premiärminister Keir Starmer att flera länder skulle bilda en koalition för att stödja Ukraina vid en eventuell fredsuppgörelse.
Medan toppmötena och utspelen kring kriget i Ukraina avlöser varandra fortsätter svensk militär att träna ukrainska soldater på den engelska landsbygden, rapporterar Ekot. Flera andra länder finns också på plats och just nu är det ett 70-tal svenskar som tränar runt 150 ukrainare.
– Sjukvård, vapenhantering och kommunikation. Vi får lära oss mycket viktigt, säger Oleksandr till Ekot.
USA och Ukraina har efter tisdagens samtal i Saudiarabien kommit överens om ett förslag till vapenvila i 30 dagar. Nu återstår att se hur Ryssland reagerar på förslaget, rapporterar SVT. Att samtalen i Saudiarabien skulle sluta med att USA återupptar sitt militära stöd inklusive underrättelser och att mineralavtalet är på bordet igen är en framgång för Ukraina. Från Ryssland har ännu inga reaktioner hörts.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har för första gången kommenterat förslaget med att en fredsplan kan vara möjlig, men:
– Vi kommer inte att ge upp territorier ockuperade av Ryssland. Det är den viktigaste röda linjen, sade han, rapporterar TT/GP.
Som en reaktion på förslaget om vapenvila har Storbritanniens premiärminister Keir Starmer kallat till möte på lördag för länder som vill ingå i en "koalition av villiga" för att bygga en trovärdig säkerhetsgaranti som en del av ett framtida fredsavtal, rapporterar Politico.
Under natten till onsdagen har Ryssland attackerat flera ukrainska regioner, bland annat huvudstaden Kiev där invånarna uppmanats uppsöka skyddsrummen, rapporterar Ekot. I miljonstaden Charkiv slog en rysk attackdrönare ned mellan bostadshus men ingen skadades fysiskt. Även regionen Dnipro utsattes för ryska drönarattacker. Attackerna skedde timmar efter det att Ukraina och USA meddelat att man står bakom ett förslag om en total vapenvila i 30 dagar, förutsatt att Ryssland går med på det.
Samtidigt rapporterar Bloomberg att förra veckan var den första på över ett år där de ryska styrkorna i Ukraina på totalen tappande ockuperad mark, om än en mindre bit.
Den ryska armén har på relativt kort tid pressat sig framåt i Kurskregionen och ser ut att ha tagit orten Sudzja, navet för de ukrainska styrkorna i Ryssland, rapporterar SVT.
– Även om Sudzja fallit är det troligt att ukrainarna fortfarande har en närvaro i byarna på den ryska sidan, säger Emil Kastehelmi, analytiker vid finska Black Bird Group. Ukraina har ännu inte kommenterat Sudzjas eventuella fall.