Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
Utsikterna för EU-bråkiga Ungerns kreditbetyg försämras
Kreditvärderingsinstitutet Moody's har sänkt utsikterna för Ungerns statsskuld från stabila till negativa, uppger nyhetsbyrån Bloomberg. Orsaken är försämrad samhällsstyrning som riskerar att få landet att gå miste om bidrag och förmånliga lån från EU. Landets valuta har tappat nästan sju procent mot euron hittills i år och nådde sin lägsta nivå på två år i torsdags. Inför parlamentsvalet 2026 förväntar sig bedömare att premiärminister Viktor Orbáns regering kommer att öka sina utgifter, trots löften om att minska underskottet.
"Om Ungern inte kan eller vill uppfylla EU:s återstående villkor för att få tillgång till stödet riskerar landet att gå miste om betydande bidrag och förmånliga lån", sade Moody's analytiker i ett uttalande.
Kreditvärderingsinstitutet Fitch Ratings har Ungerns betyg på BBB, två steg över skräp, med negativa utsikter. Kreditvärderingsinstitutet S&P har landet en nivå lägre på BBB- med stabila utsikter.
EU-länderna uppmanas följa internationell rätt – Ungern vägrar
Efter att Internationella brottmålsdomstolens utfärdat en arresteringsorder mot Israels premiärminister påpekar EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell att alla medlemsländer är bundna att följa ordern. Men Ungerns Viktor Orbán vägrar uppfylla sina åtaganden och bjuder istället in den nu misstänkte krigsförbrytaren Benjamin Netanyahu och erbjuder honom fri lejd.
Stor rättslig prövning av Ungerns hbtq-lag i EU-domstolen
EU-kommissionen och hela 16 medlemsländer möter i dag tisdag Ungern i EU-domstolen för att pröva landets kontroversiella hbtq-lagstiftning, rapporterar Politico. Det är fler länder än vid tidigare rättsfall om rättsstatsprincipen, där tio länder deltog. Lagen från 2021 begränsar enligt klagande parter sexualundervisning, likställer HBTQ-personer med pedofiler, försvårar adoption för samkönade par och begränsar innehåll i media och reklam. Ett vägledande utlåtande från domstolens generaladvokat väntas om tre till fyra månader.
Ingen babyboom i Ungern trots stora ekonomiska fördelar
Bli mamma innan 30 eller få fyra barn så slipper du inkomstskatt i Ungern. Det ungerska stödsystemet, som startades för tio år sedan, gynnar traditionella medelklassfamiljer, men den generösa barnpolitiken har ändå inte lett till någon stor babyboom, rapporterar Yle.
Ungern har de senaste åren spenderat kring fem procent av sin bruttonationalprodukt på stöd till barnfamiljer, vilket är dubbelt så mycket som landet lägger ut på sitt försvar.
Enligt den senaste EU-statistiken kom det ungerska barnafödandet på sjätte plats i EU 2022 med 1,56 födslar vilket är bättre än unionens 1,46 födslar per kvinna. Sverige, som är i en negativ trend, kom på 12:te plats med 1,53 födslar. För att befolkningen inte ska minska krävs 2,1 födslar per kvinna eller immigration.
Fortsatt svenskt-ungerskt ordkrig om valet i Georgien
Efter att Ungerns premiärminister, högerpopulismen Viktor Orbán, på tisdagen påstått att valet i Georgien i helgen var fritt och demokratiskt, kritiserades han av Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) för att inte representera EU utan möjligen Rysslands intressen.
”Han talar inte för Europas länder, han talar inte för Sverige, han talar möjligen för Ryssland, men han talar inte för oss andra.” sade Kristersson till TT.
Ungern ogillade kritiken och kallade upp Sveriges ambassadör i Budapest för att klaga på statsministerns uttalande.
På torsdagen fortsatte Victor Orbán på temat med att påstå att Kristersson blivit instruerad av Washington att kritisera honom. Kristersson vill inte svara på Orbáns kommentar, men markerar mot honom igen.
– Ungern är just nu ordförandeland i EU. Jag vill markera att han inte talar för oss, och inte för EU, säger han till Ekot.
Georgiens president, landets politiska opposition och internationella valobservatörer menar att lördagens val inte var fritt och demokratiskt och hävdar att olika typer av otillbörlig påverkan av valutgången uppdagats före och under valet.
Frankrike och Tyskland kritiska mot ny plan för att slippa Ungerns veto
Frankrike och Tyskland är kritiska till ett nytt förslag från EU:s utrikestjänst som skulle göra det möjligt att kringgå Ungerns veto mot militärt stöd till Ukraina, skriver nyhetsbyrån Bloomberg. Förslaget innebär att medlemsländerna skulle kunna ge frivilliga bidrag till Europeiska fredsfaciliteten, EPF, som används för att finansiera militär utrustning. De två länderna är oroliga för att detta skulle kunna skada EPF:s framtid som utrikespolitiskt verktyg. I dag bygger EPF på obligatoriska bidrag baserade på medlemsländernas ekonomiska styrka och kräver enhälligt stöd för utbetalningar. Ungern har i över ett år blockerat utbetalningar till Ukraina värda mer än sex miljarder euro. Landets premiärminister Viktor Orban, som har nära band till Kreml, har stoppat flera EU-insatser för att stödja Ukraina i kriget mot Ryssland.
Opinionsundersökning: Dött lopp i Ungern
För första gången visar en opinionsundersökning att det ungerska oppositionspartiet Tisza under EU-parlamentariker Péter Magyar får större stöd än regeringskoalitionen Fidesz/KDNP: 42 mot 40 procent. Försprånget ligger dock inom felmarginalen. Enligt nyhetsbyrån Bloomberg är det i sådan fall första gången sedan 2010 som premiärminister Viktor Orbáns parti inte längre är störst i opinionen.
Åtalsimmunitet för Ungerns oppositionsledare ifrågasatt – EU-parlamentet behandlar
På torsdagen meddelade Europaparlamentets talman Roberta Metsola att den ungerska riksåklagaren, Péter Polt, begärt att åtalsimmuniteten för Europaparlamentariker Péter Magyar, premiärminister Viktor Orbáns största inrikespolitiska motståndare, ska hävas, rapporterar Euractiv. Orsaken är en misstänkt stöld av en mobiltelefon efter ett bråk på en nattklubb i Budapest i somras. Chefsåklagaren är en påstådd anhängare av premiärminister Viktor Orbán och en tidigare medlem av det regerande Fideszpartiet. Syftet med begäran är att kunna åtala Péter Magyar i Ungern.
Den ungerska begäran inleder en formell process i Europaparlamentet som förväntas pågå i månader. Parlamentets utskott för rättsliga frågor kommer först att diskutera fallet och senare rösta om huruvida Magyars immunitet ska hävas. Det slutliga beslutet kommer att fattas genom en omröstning i hela Europaparlamentet.
Ungern söker slippa EU:s asylregler - mest symbolpolitik
Ungern gör som Nederländerna och "ansöker" om att få formellt undantag från EU:s asyl- och migrationspolitik, skriver TT/GP. Liksom den liknande ansökan som lämnades in av Nederländerna i september är det att betrakta som symbolpolitik eftersom det först krävs en ändring av EU:s grundfördrag för att ett land ska kunna få ett undantag från något av EU:s politikområden. Någon fördragsändring är inte aktuell i nuläget – inte minst beroende på att det först krävs enighet bland medlemsländerna.
Ungern har vid upprepade tillfällen de senaste fyra åren fällts i EU-domstolen för brott mot unionens asyl- och migrationsregler och därtill utdömts stora böter som de vägrar att betala – ett belopp som nu kommer att dras från deras EU-bidrag.
Viktor Orbáns Ukrainapolitik kritiserades hårt av Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen och Viktor Orbán drabbade samma om Rysslands krig mot Ukraina på onsdagen. – Det finns inget europeiskt språk där fred betyder kapitulation, sade von der Leyen i ett mycket kritisk tal mot den ungerska regeringen.