Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier










Artiklar i ämnet
EU-domare vill fälla Ungern för begränsning av hbtqi-innehåll
EU-domstolens generaladvokat vill att domstolen fäller Ungern för en lag från 2021 som förbjuder eller begränsar tillgången till så kallat hbtqi-innehåll. Det är innehåll som skildrar eller sprider ”könsidentiteter som avviker från det kön som tilldelades vid födseln, könskorrigering eller homosexualitet”.
Enligt generaladvokaten, vars uppgift är att föreslå en dom som domstolen inte nödvändigtvis måste följa, bryter den ungerska lagen mot flera viktiga EU-rättigheter som varje medborgare har: nämligen förbudet mot diskriminering på grund av kön och sexuell läggning, respekten för privatlivet och familjelivet, yttrandefriheten och informationsfriheten samt rätten till mänsklig värdighet.
Generaladvokaten konstaterar vidare att Ungern har inte lagt fram några bevis för den potentiella risken, som de hävdar, att minderårigas sunda utveckling kan skadas av innehåll som beskriver hbtqi-personers vanliga liv. En slutlig dom väntas längre fram.
Ungerns polis förbjuder prideparad
Ungerska polismyndigheter avslog på tisdagen en begäran att få hålla Prideparaden i Budapest, rapporterar Bloomberg. Polisen hänvisade sitt beslut till en ny lag som begränsar mötes- och demonstrationsfriheten för HBTQ-personer. Prideparaden i Budapest har hållits varje år de senaste 30 åren.
20 EU-länder uttalade i förra veckan "djup oro" över Ungerns lagstiftning som begränsar HBTQI+-personers mötesfrihet och uppmanar EU-kommissionen att vidta åtgärder.
EU-byrå “djup orolig” för utvecklingen i Ungern
I ett uttalande på torsdagen uttryckte EU-byrå för grundläggande rättigheter, FRA, “djup oro” över den senaste lagstiftningsutvecklingen i Ungern som kan begränsa civilsamhällesorganisationer möjligheter att verka.
De ungerska åtgärderna riskerar, enligt FRA, att undergräva den viktiga roll som civilsamhället spelar i varje rättsstatsbaserad demokrati och kan kränka rättigheter som skyddas av EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna – inklusive rätten till yttrandefrihet, mötesfrihet och föreningsfrihet, mediefrihet och pluralism samt integritet.
FRA betonar att den "exceptionella situation" som utvecklas i Ungern – såsom lagstiftning för att möjliggöra ett förbud mot Budapest Pride – kan och bör förhindras i hela EU.
EU-ministrar höjer tonläget mot Ungerns demokratiska brister
I dag frågas Ungern för åttonde gången ut i EU för bristande efterlevnad av unionens grundläggande värden.
– Detta kan inte bara fortsätta om vi inte ser en helt ny inställning från den ungerska sidan i dag, säger Sveriges EU-minister Jessica Rosencrantz (M).
Uppgift: EU vill inte agera för att rädda Budapest Pride
EU-kommissionens jämställdhetskommissionär Hadja Lahbib avböjde att använda interimsåtgärder mot Ungerns kontroversiella HBTQI+-lag för att rädda Budapest Pride, enligt uppgift till Politico. En tjänsteman som närvarade vid mötet med det ungerska parlamentets HBTQI+-gruppledare sade att Lahbib saknar politiskt stöd från kommissionen och president Ursula von der Leyen för att be EU-domstolen som sådana åtgärder i väntan på slutlig dom.
von der Leyen ska enligt Euractiv ha bett EU-kommissionärer undvika Pride i Budapest för att inte "provocera" Viktor Orbáns regering. Deadline för interimsåtgärder är i morgon tisdag.
Kommissionen har enligt en talesperson på måndagen fått inbjudningar till Budapest Pride men har ännu inte beslutat om eventuellt deltagande.
Vädjan till von der Leyen: Omedelbart agerande mot Ungern
Mer än 320 civilsamhällesorganisationer, däribland svenska Civil Rights Defenders, uppmanade på torsdagen EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett brev att vidta brådskande åtgärder mot ett nytt ungerskt lagförslag från den 13 maj som enligt dem hotar oberoende medier, civilsamhällesorganisationer och rättsstatsprincipen.
Organisationerna vill att kommissionen omedelbart begär att EU-domstolen i det pågående målet mot Ungerns “byrå för skydd av den nationella suveräniteten” vidtar tillfälliga rättsliga åtgärder mot byrån, i väntan på slutlig dom. Detta då den är tänkt att spela en avgörande roll i det nya lagförslaget. Vidare vill brevskrivarna att kommissionen uppmanar Ungern att dra tillbaka lagförslaget. Slutligen kräver de att unionen går vidare med artikel 7.1-förfarandet, en process som startade för flera år sedan, och genomför en omröstning bland medlemsländerna för att fastställa om det finns en klar risk att Ungern “allvarligt åsidosätter de värden som anges i artikel 2” i Lissabonfördraget, om respekt för demokrati, rättsstat och mänskliga rättigheter.
Medlemsländernas EU-ministrar kommer att hålla utfrågningar av Ungern som en del av det artikel 7-förfarande på tisdag 27 maj.
Ungern: Vi ha avslöjat ukrainska spioner
Ungerns säkerhetstjänst säger sig ha avslöjat två ukrainska spioner, enligt Reuters/Ekot. Avslöjandet är det senaste i en rad ömsesidiga anklagelser om spionage mellan Budapest och Kiev. För bara några veckor sedan utvisade de båda länderna två diplomater vardera efter liknande anklagelser.
Relationen mellan Ungern och Ukraina har varit ansträngd under en längre tid, inte minst på grund av Ungerns anti-ukrainska hållning i kriget mot Ryssland.
Liberalerna: Dra in Ungerns rösträtt
EU:s åtgärder mot Ungern är inte tillräckliga. Det tycker Liberalerna, som nu vill att regeringen, som partiet ingår i, ska agera för att Ungern ska förlora sin rösträtt i unionen, rapporterar Ekot. Liberalernas utrikespolitiske talesperson Joar Forssell säger till Ekot att ”det är nödvändigt för Europas och Sveriges säkerhet”. Men Liberalerna skulle ha lättare att få stöd i den här frågan av oppositionen, än av den egna regeringen. EU-minister, Moderaten Jessica Rosencrantz, vill fortfarande hålla alla möjligheter öppna.
EU förbereder plan B för Rysslandssanktioner
EU-kommissionen arbetar med alternativa metoder för att upprätthålla sanktioner mot Ryssland om Ungern skulle blockera förlängningen, rapporterar Financial Times. Kapitalrestriktioner och tullar övervägs som möjliga verktyg.
– Vi är alla fokuserade på Plan A. Men det pågår diskussioner om den rättsliga grunden för alternativa alternativ, sade en tjänsteman till tidningen.
Nuvarande sanktioner, inklusive frysta ryska tillgångar värda 200 miljarder euro, löper ut i slutet av juli och kräver enhälligt godkännande för förlängning. Ungerns premiärminister Viktor Orbán har tidigare blockerat EU-sanktioner mot Ryssland.
Ukraina: Avslöjat militärt ungerskt spionnätverk
Ukrainas säkerhetstjänst (SBU) uppger att man avslöjat vad de beskriver som ett ungerskt militärt spionnätverk i landet, rapporterar SVT. Två personer som ska ha rekryterats av Ungerns underrättelsetjänst för att utföra handlingarna har gripits och åtalats för högförräderi.
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier









