Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mer fakta
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
Sverige i fördjupat samarbete med Turkiet mot gängbrott
På tisdagen möttes för första gången den svenska och den turkiska regeringen i Ankara för ett fördjupat samarbete mot terrorism och organiserad brottslighet.
Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) säger att det redan börjat ge effekt när det gäller organiserad brottslighet i Sverige, som delvis styrs av kriminella i Turkiet.
EU står inför flera avgörande vägval
EU går in i ett politiskt intensivt år med flera tunga beslut på den planerade agendan. Ett nytt, viktigt klimatmål ska spikas och reformer för att stärka unionens konkurrenskraft ska presenteras. Samtidigt väntar de kanske svåraste förhandlingarna någonsin när en ny flerårsbudget ska förhandlas fram.
50 befaras döda i migrantbåtsolycka
Femtio personer befaras ha drunknat då en migrantbåt kapsejsade utanför Marockos kust i förra veckan, skriver TT/GP. En spansk människorättsorganisation, Walking Borders, har larmat om att migranterna omkom på sin väg från Mauretanien till Kanarieöarna. Färden ska ha påbörjats den 2 januari. Av de 50 förmodade dödsoffren uppges 44 ha varit pakistanier.
Sverige i topp när det gäller utsläppsfria bilar
Under 2023 registrerades över 1,5 miljoner nya utsläppsfria personbilar i EU, vilket motsvarar 14,5 procent av alla nyregistrerade bilar, enligt Eurostat. Sverige ligger i täten med 38,6 procent utsläppsfria bilar bland nyregistreringarna, följt av Danmark och Finland. I andra änden av skalan finns Kroatien, Slovakien och Tjeckien med andelar under 3,1 procent. Utöver personbilar registrerades även omkring 100 000 lätta lastbilar, drygt 5 000 bussar och cirka 4 000 tunga lastbilar som var utsläppsfria i EU under året. Som utsläppsfria fordon räknas de som drivs av enbart batterier eller väte- och bränsleceller.
EU-parlamentet ska granska asyl- och migrationspakten
En ny arbetsgrupp har bildats i EU-parlamentet för att övervaka genomförandet av den nya asyl- och migrationspakten. Gruppen, som leds av den tyska socialdemokraten Birgit Sippel, ska granska och följa upp implementeringen av det omfattande regelverket som ska vara helt på plats sommaren 2026.
– Med denna arbetsgrupp kommer vi noggrant följa medlemsländernas och kommissionens ansträngningar för att uppnå full implementering av alla lagtexter till sommaren 2026, sade Sippel i ett uttalande på onsdagen efter gruppens första möte.
Arbetsgruppen består av 16 ledamöter från olika politiska grupper, däribland den svenske EU-parlamentarikern Tomas Tobé (M), och kommer att hålla möten med relevanta institutioner och intressenter för att säkerställa att implementeringen går enligt plan.
Betydande minskning av irreguljär migration till EU
Preliminära uppgifter från EU:s gränsbevakningsbyrå Frontex visar en betydande minskning med 38 procent av irreguljära gränsövergångar till EU 2024. Det är den lägsta nivån sedan 2021, då migrationen fortfarande dämpades av covid-pandemin, uppgav Frontex på tisdagen. Störst var minskning över centrala Medelhavet och den så kallade västra Balkanrutten.
Faktafel kan vilseleda EU i beslut om giftförbud
Det finns ett EU-förslag att begränsa användningen av alla PFAS-ämnen, någonting som kemiindustrin i stort är emot, rapporterar Ekot.
Men flera av industrins nyckelargumenten mot förslaget är felaktiga eller överdrivna. Det visar en europeisk granskningsom Vetenskapsradion är med i.
”En skrämseltaktik som liknar tobaks- och fossilbolagens strategier”, säger Vicky Cann på organisationen Corporate Europe Observatory.
Nato ska utreda havsrätten: "Blev riktigt glad"
Nato ska utreda vilka befogenheter alliansens medlemmar har inom ramen för havsrätten. Det är högst nödvändigt för att kunna skydda kritisk infrastruktur, enligt professor Henrik Ringbom.
– Jag blev riktigt glad när jag hörde att man ska lägga resurser på det här, säger han till TT/SvD.
Schweiz bjuds in till EU:s militära transportsamarbete
EU:s medlemsländer beslutade på måndagen att bjuda in Schweiz till ett samarbetsprojekt som ska göra det enklare att transportera militär personal och utrustning mellan europeiska länder. Nederländerna kommer som projektsamordnare att formellt bjuda in Schweiz, som ansökte om medlemskap i september 2024.
Projektet är en del av EU:s försvarssamarbete Pesco och har tidigare välkomnat länder som USA, Kanada, Norge och Storbritannien.
Målet är att förenkla och standardisera rutinerna för militära transporter över gränserna inom EU, oavsett om det sker på väg, järnväg, till sjöss eller i luften. För att få delta måste Schweiz uppfylla vissa politiska och juridiska krav samt dela EU:s grundläggande värderingar.
AfD-ledare vill massdeportera invandrare
Det högerextrema partiet Alternativ för Tyskland, AfD, vill genomföra omfattande utvisningar av invandrare från Tyskland. Detta framkom när en av ledare Alice Weidel talade inför partimedlemmar i staden Riesa, rapporterar Financial Times. AfD, som ligger tvåa i opinionsmätningarna med cirka 20 procent, använder det kontroversiella ordet "remigration" för att beskriva sin politik. Begreppet, som myntats av högerextremisten Martin Sellner, innebär tvångsutvisning av invandrare oavsett medborgarskap, enligt kritiker besläktat med etnisk rensning. Weidel vill också återstarta gasledningen Nord Stream från Ryssland och avveckla vindkraften.