Senast uppdaterad: 30 november 2022
Mer fakta
Mest lästa artiklar i ämnet
Artiklar i ämnet
Polissamarbetet stärks – större sökmöjligheter i nationella register
EU-ländernas regeringar och Europaparlamentets förhandlare blev på måndagen överens om att uppgradera de så kallade Prümreglerna om dataöverföring för att underlätta polissamarbetet. Till de befintliga sökningarna läggs nu även ansiktsbilder, polisregister och register, där sådana är tillåtna, för saknade personer och mänskliga kvarlevor.
– Brottsbekämpning är ett gemensamt intresse och ett gemensamt ansvar. Dagens överenskommelse förbättrar EU-medborgarnas säkerhet i och med att polisen snabbt kan söka efter fingeravtryck, DNA-uppgifter eller ansiktsbilder i databaser för brottsbekämpning i hela Europa, sade Fernando Grande-Marlaska Gómez, tillförordnad spansk inrikesminister, i ett uttalande. De nya reglerna ska först formellt godkännas av ministerrådet och EU-parlamentet.
Tre svenskar på Europols "most wanted"-lista
EU:s polisbyrå Europol har gått ut med sin uppdaterade lista över de mest eftersökta brottslingarna i unionen. Bland de 62 på listan förekommer tre svenskar: Tania Gomez (droghandel och penningtvätt), Dominik Nirberg (droghandel) och Victor Miah (drogsmuggling).
Inget svenskt besked om Europeiska åklagarmyndigheten – mycket “komplext”
Sverige tillhör sedan många år de största kritikerna i fråga om brister och felaktigheter i EU:s budget. Samtidigt har Sverige tillsammans med Polen och Ungern valt att stå utanför Europeiska åklagarmyndigheten, Eppo – som aktivt bekämpar brottslighet riktad mot EU:s budget.
Sedan flera år finns det dock en majoritet i riksdagen för Eppo-medlemskap och en statlig utredning i frågan var klar 2020. Men ännu har regeringen inte lagt något förslag på svensk anslutning på riksdagens bord.
Europaportalen har i flera veckor förgäves försökt att få klarhet i vad som händer i frågan. Vid riksdagens EU-debatt på onsdagen nämndes inte heller något om Eppo trots att brottsbekämpning var en viktig punkt i regeringens nya EU-deklaration.
I ett mejl, daterat den 17 oktober, uppgav justitieminister Gunnar Strömmers (M) pressekreterare att frågan är omfattande och komplex och att man i dagsläget inte kan ge något närmare besked.
– Regeringen arbetar för att Sverige ska ansluta sig till Eppo så snart som möjligt. De åtgärder som behöver vidtas för att möjliggöra en anslutning är rätt omfattande och komplexa. VI återkommer med närmare besked längre fram, meddelade pressekreterare Erica Wide.
Tidigare spansk politiker skjuten i Madrid
Den tidigare ledaren för spanska konservativa Partido popular (PP) och grundaren av nationlistpartiet Vox, Alejo Vidal-Quadras, har skjutits i ansiktet på öppen gata i Madrid. Det bekräftar polisen för spanska medier. Hans tillstånd beskrivs som allvarligt men stabilt, rapporterar El País/SVT.
Sverige får 100-miljonersbot för allvarligt EU-fördragsbrott
Sverige döms att betala närmare 100 miljoner kronor i böter för att inte har infört EU:s nya vapendirektiv i tid. Ett allvarligt brott anser EU-domstolen som tillägger att det svenska agerandet riskerar "allmän säkerhet och skydd mot gränsöverskridande brottslighet". En allvarlighet som enligt domstolen stärks av att Sverige är bland dem som hårdast drabbats av skjutvapenvåld i EU.
Belgien och Nederländerna hårt drabbade av drogrelaterade skjutningar
Belgien och Nederländerna utpekas i en rapport från Flamish Peace Institute sedan några år tillbaka vara epicentrum för skjutvapenvåld relaterat till kokainsmuggling i Europa, efter att smugglingen tagit nya vägar. Enligt rapporten måste EU:s länder komma till rätta med den illegala vapenhandeln i Europa om skjutningarna ska stoppas, skriver nyhetsbyrån Belga news.
Så sticker Sveriges kriminalitet ut
Sverige rankas som det mest kriminella landet i norra Europa, enligt en ny rapport, skriver SvD Näringsliv. Narkotikahandel, människosmuggling och välfärdsbrott göder särskilt den organiserade brottsligheten med pengar.
Kinas och Rysslands ledare träffas för att fördjupa partnerskap
Rysslands ledare Vladimir Putin kommer att träffa Xi Jinping i Kina denna vecka i ett försök att fördjupa det partnerskap som skapats mellan USA:s två största strategiska konkurrenter, rapporterar Reuters. Putin kommer att delta i Ett bälte, en väg-forumet i Peking den 17-18 oktober, hans första resa utanför det forna Sovjetunionen sedan Internationella brottmålsdomstolen i mars utfärdade en arresteringsorder på honom för misstänkta krigsförbrytelser på grund av deportationen av barn från Ukraina.
Svenskt gängvåld kan bli EU-debatt
Under onsdagen väntas klartecken för att sätta upp en gängvåldsdebatt på EU-parlamentets agenda för nästa veckas session i Strasbourg, den 16-19 oktober.
– Vi har ett nödläge i Sverige. Vi behöver göra allt vi kan. Barn skjuter barn. Vi behöver en bredare debatt om detta, också på Europanivå. Därför begär vi den här debatten, säger svenska ledamoten Heléne Fritzon (S) som ligger bakom kravet på en diskussion i Strasbourg, enligt TT/GP.
Eniga parlamentsutskott vill stärka skyddet för traffickingoffer
Med röstsiffrorna 81 mot 0 antog två utskott i vad som högst sannolikt blir Europaparlamentets linje i de kommande förhandlingarna med ministerrådet för att bättre skydda de uppskattningsvis 7000 personer i EU som är offer för människohandel så kallad trafficking. Vanligast i trafficking är sexuellt utnyttjande, 56% av fallen, följt av tvångsarbete 29 procent.