Senast uppdaterad: 30 november 2022
Mer fakta
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier










Artiklar i ämnet
Le Pen riskerar femårigt politiskt ämbetsförbud för fiffel med EU-pengar
Den franska högerledaren Marine Le Pen kan inom två veckor få veta om hon förbjuds att inneha offentliga ämbeten i fem år, rapporterar Reuters. Le Pen, som leder opinionsmätningarna inför presidentvalet 2027, står åtalad för förskingring av EU-medel.
Åklagare har begärt att ett eventuellt ämbetsförbud ska träda i kraft omedelbart, även om Le Pen överklagar. Hon anklagar åklagarna för att försöka orsaka hennes "politiska död" och kallar begäran "helt oproportionerlig".
Sedan Frankrike införde en antikorruptionslag 2016 har allt fler politiker dömts till ämbetsförbud.
Le Pen och hennes parti nationell Samling anklagas för att ha använt över tre miljoner euro av EU-medel för sin verksamhet i Europaparlamentet för att avlöna personal för annan verksamhet i Frankrike, något de förnekar.
Sverige vill se hårdare tag mot organiserad brottslighet i EU
Sverige vill att EU-kommissionen agerar mot organiserad brottslighet och stärker samarbetet mellan medlemsländerna.
– Vi har 600 svenska kriminella utanför våra gränser i 57 olika länder, som orkestrerar mycket grov organiserad brottslighet i Sverige. Det här är ett internationellt problem, och vi måste stärka samarbetet med andra länder för att bekämpa det, sade justitieminister Gunnar Strömmer (M) på väg till ministermöte i Bryssel på onsdagen.
Justitieministern vill även att EU skärper övervakning av vapensmuggling från kriget i Ukraina för att förhindra spridning till Sverige. Samtidigt vill regeringen också se att EU ser över reglerna för handel med pyroteknik, vilken kriminella nätverk även använder för att konstruera bomber.
– Nyligen skrev Frankrikes och Nederländernas regeringar ett brev till kommissionen och bad om en revidering av direktivet om pyroteknik, och jag har idag skickat ett brev till kommissionären för att understryka vikten av att vi agerar snabbt, sade Gunnar Strömmer.
EU kan få ny lag om sexbrott efter fransk skandal
Efter en uppmärksammad rättsskandal i Frankrike tar EU-parlamentet nya tag för att få till en gemensam lag om sexualbrott inom unionen. Ett tidigare försök att införa en lag liknande den svenska stoppades förra året av bland annat Frankrike, Tyskland och Ungern, skriver TT/GP.
– Nu tar vi krafttag för en nystart, sade EU-parlamentarikern Evin Incir (S), som leder arbetet med att få EU-kommissionen att presentera ett nytt förslag.
En ny dom i Europadomstolen ger samtidigt stöd åt initiativet. Frågan väntas tas upp med EU-kommissionen under sommaren eller tidig höst.
Svensk gängkriminalitet skapar EU-debatt – säkerhetsstrategi utlovas
Efter masskjutningen i Örebro diskuterade EU-parlamentet på måndagen det eskalerande våldet i Sverige. Parlamentarikerna var eniga om att gängkriminaliteten krävde ett samlat europeiskt svar, men var oeniga om orsakerna bakom våldet.
– Vi måste sätta stopp för detta eskalerande hot och återta kontrollen över våra samhällen, sade EU-kommissionär Maria Luís Albuquerque och utlovade en omfattande säkerhetsstrategi i nästa månad.
Drogbekämpning enar i fransk politik – ministrar "tuffa mot brott" toppar opinionsmätningar
Sällan har en fråga som kampen mot narkotikahandel skapat en sådan konsensus inom fransk politik, rapporterar Euractiv inför att det franska parlamentet väntas anta nya lagar mot narkotikabrottsligheten. Enligt uppgift har tillgången på ett allt renare kokain ökat markant sedan 2011 samtidigt som andelen missbrukare ökat kraftigt. Den konservativa inrikesministern Bruno Retailleau och konservativa justitieministern Gérald Darmanin som är "tuffa mot brott" toppar opinionsmätningarna.
Förslag: Svenska fångar kan skickas till andra EU-länder
Svenska fångar kan skickas till andra EU- och EES-länder för att avtjäna sitt straff, det föreslås i den utredning som presenterades på onsdagen och som gjorts på regeringens uppdrag, rapporterar Ekot. Enligt utredaren Mattias Wahlstedt är det rättsligt möjligt att hyra anstaltsplatser utomlands, med tre förutsättningar, bland annat att valet av länder görs med omsorg. Fackförbundet Seko ställer sig kritiska till förslaget och förbundets ordförande ser det som ett första steg mot en privatisering av Kriminalvården.
Italiens premiärminister Meloni utreds för brott
Italiens premiärminister Giorgia Meloni utreds för förskingring och medhjälp till brott, rapporterar TT/GP. Bland annat misstänks hon för inblandningen i ett olagligt frisläppandet av en militant libysk ledare som greps i Turin sedan Internationella brottmålsdomstolen (ICC) utfärdat en arresteringsorder mot honom. Den ICC-misstänkte har flytt till Libyen.
Bedrägerier mot EU-bidrag avslöjat i Rumänien
EU:s särskilda byrå mot bedrägerier, OLAF, meddelade på onsdagen att de tidigare avslöjat bedrägerier mot 30 EU-finansierade projekt i Rumänien. OLAF har därför föreslagit EU-kommissionen att de återkräver motsvarande sex miljoner kronor. Den europeiska åklagarmyndigheten, EPPO, har åtalat huvudmannen i härvan.
Sarkozys dom: tvingas bära elektronisk boja under ett år
Frankrikes högsta appellationsdomstol har slagit fast domen om bland annat korruption mot tidigare presidenten Nicolas Sarkozy, enligt TT/SVT. Samtidigt fastslog domstolen att Sarkozy måste bära en elektronisk boja under ett år – vilket är första gången som en tidigare statschef i Frankrike dömts till ett sådant straff. Sarkozy får inte heller ställa upp i politiska val de närmaste tre åren. Rättssaken handlar om oegentligheter i finansieringen av Sarkozys valkampanj 2012, då han hoppades bli omvald som president.
"Passivt och tamt" – strid om samtyckeslag för unga
Sverige och sex andra länder protesterar när EU:s ministerråd ska enas om sin syn på regler kring sexuella övergrepp mot barn, rapporterar TT/GP.
– För passivt och tamt, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M), om urvattnade minimiregler om brott och straff när det gäller sexuella övergrepp mot barn i EU och när en person anses oförmögen att kunna ge sitt samtycke.
Mer fakta
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier









