Tema » Cecilia Wikström (L)

EU-frågor är ofta långdragna och komplicerade. Här samlar vi bakgrundsinformation och de senaste artiklarna på ett givet tema från Europaportalen samt nyhets- och debattlänkar från andra webbplatser.

Liberalen Cecilia Wikström är ledamot av Europaparlamentet sedan 2009 och omvaldes 2014. Under den förra mandatperioden var hon enligt Europaportalens undersökning den flitigaste av de svenska parlamentarikerna. Under samma period var hon med förde EU:s asylpaket i hamn. Nu vill hon utveckla asylpolitiken ytterligare ett steg.

– Jag vill att människor ska kunna söka asyl vid alla EU:s ambassader och att vi ska upprättar temporära asylkontor där flyktingarna finns. För det första vill jag få med mig andra partier för det, sedan få fram ett lagförslag från kommissionen. Och så vill jag bli rapportör [ansvarig EU-parlamentariker] för det. Och sen vill jag baxa det hela vägen i mål, sade Cecilia Wikström i valrörelsen 2014.

Wikström vill också hitta fler lagliga vägar för arbetskraftsinvandrare, gästarbetare, forskare och studenter att komma till EU – men det framför allt för EU:s skull.

 – Om utvecklingen håller i sig kommer det 2060 gå två arbetande på en pensionär. Det här är jättesvårt att prata om idag eftersom det samtidigt är hög arbetslöshet i många länder. Men vi ser redan toppen på isberget och det är Tyskland som redan nu behöver fem miljoner arbetskraftsinvandrare bara för att upprätthålla sin välfärd, sade Cecilia Wikström.

Cecilia Wikströms dröm-EU ut om tio år:

– Då har vi fördjupat samarbetet och lagt åt sidan de inter-institutionella bråk som vi har hela tiden nu. Det finns en brist på tillit mellan kommissionen, rådet och parlamentet. Misstron har tilltagit i den ekonomiska krisens spår. Jag hoppas att vi ska kunna agera som ett.

 

Senaste artiklarna om Cecilia Wikström (L)

Sidor

TEMATS NOTISER

Fler notiser

TEMATS DEBATTLÄNKAR

Fler debattlänkar