Senast uppdaterad: 30 november 2022
Mer fakta
Artiklar i ämnet
EU-revisorer sågar miljardprogram mot kvinnovåld: ”Ingen effekt”
En historiskt hög summa pengar för att utrota våld mot flickor och kvinnor har inte haft någon effekt. Det är Europeiska revisionsrättens hårda slutsats, som samtidigt kritiserar det faktum att en tredjedel av pengarna har gått till FN-administration, skriver Altinget.
Slarv i EU:s biståndsarbete
Det är svårt och ibland omöjligt att mäta effekten av EU:s bistånd och det saknas både insyn och transparens. Det konstaterar Europeiska revisionsrätten i en ny rapport som riktar kritik mot hur EU-kommissionen hanterar biståndsbudgeten, rapporterar Global Bar Magazine.
Europeiska revisionsrätten: ”Ska kosta om djur lider”
Flera miljarder levande djur fraktas inom och till och från EU för bland annat uppfödning och slakt. Många djur far illa under transporterna men deras lidande skulle kunna minska enligt Europeiska revisionsrätten som i en rapport pekar på flera åtgärder.
– Vi vet att vi orsakar djur lidande och på andra områden får man betala för skada man orsaker, detta borde EU se över, säger EU-revisor Eva Lindström, som står bakom rapporten, till Ekot.
Sverige bör driva på för större öppenhet i EU:s finansieringssystem
Det är svårt att få ett bra grepp om EU:s alla olika finansiella åtagande – det liknar mest en vildvuxen flora av olika styrnings- och finansieringsformer. Sverige bör därför använda sitt ordförandeskap i EU för att trycka på för ett mer transparent finansiellt system som säkerställer en effektiv användning av skattemedel och möjlighet till ansvarsutkrävande.
EU-revisorer vill se bättre samordning av forskningssatsningar
Europeiska revisionsrätten anser att EU:s olika satsningar på forskning och innovation har varit för spretiga för att kunna ge behövliga synergivinster.
Revisorer anmärker: Dåligt med jämställdhet i EU:s budget
Jämställdhet får inte den plats i EU:s budget som den borde ha. Det visar en ny rapport från Europeiska revisionsrätten som utreder i vilken utsträckning EU-kommissionen har införlivat EU:s övergripande politiska prioriteringar – klimatförändringar, biologisk mångfald, jämställdhet, hållbar utveckling och digital omställning – i unionens budget. Medan klimat och biologisk mångfald för det mesta hade införlivats på ett lämpligt sätt fann EU:s revisioner brister vad gäller övriga prioriteringar. Sämst stod det till med jämställdhet som enligt revisionerna hade införlivats i mycket mindre utsträckning.
Revisorer kräver skärpta EU-regler mot “svängdörrar" till näringslivet
EU:s byråer måste skärpa sina regler för att undvika intressekonflikter när EU-personal går över till jobb i den privata sektorn. Det säger EU:s revisionsrätt i sin årsrapport, och menar att EU-institutionernas integritet och anseende står på spel.
– Byråerna måste ta vår röda varningsflagg på allvar, säger Rimantas Šadžius, ledamot av revisionsrätten.
Kritisk chefsrevisor: Ökad andel fel i EU-budgeten
Andelen fel som EU:s revisorer upptäcker när miljarder i stödpengar betalas ut fortsatte att öka 2021. – Med tanke på att de problem som vi har upptäckt är utbredda, vi anser dem vara genomgående, har vi avgivit en avvikande mening för tredje året i rad, sade Europeiska revisionsrättens ordförande Tony Murphy.
”Risk att olagligt fångad fisk hamnar på EU-medborgares tallrikar”
Sverige och andra EU-länder har brister i sina kontroller mot illegalt fiske – såväl import som egna fångster.
– Det finns fortfarande en risk att olagligt fångad fisk hamnar på EU-medborgares tallrikar, säger EU-revisor Eva Lindström, enligt DN.
Irländare tar över revisionsrätten
Europeiska revisionsrätten, som granskar EU:s ekonomi och politik, valde på tisdagen irländaren och revisorn Tony Murphy till ny ordförande efter Klaus-Heiner Lehne. Han tillträder 1 oktober med en mandatperiod på tre år.