Senast uppdaterad: 30 november 2022
Mer fakta
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
EU:s naturgasmål uppfyllt – långt före deadline
På tisdag hade EU-länderna sina lager av naturgas fyllda till i genomsnitt 89,9 procent. Det betyder att EU-målet om ett gaslager på 90 procent senaste 1 november i praktiken redan är uppfyllt inför den kommande vintern då behoven är som störst. Det svenska lagret av naturgas, är ett av de absolut minsta i EU då behovet är begränsat, var samma dag nästan fyllt (95%). Värre är det för Ukraina, som trots att landet är en mycket stor gaskonsument, bara hade 28 procent i reserv.
Sveriges nyaste EU-parlamentariker på plats
Sveriges senaste EU-parlamentariker, Centerpartiets Emma Wiesner, har energi- och klimatfrågor högst på sin agenda. – Ska vi hantera klimatfrågan så måste vi hantera energifrågan, säger Wiesner som är utbildad energiingenjör.
Stolt EU-kommissionär: Energiunionen har blivit verklighet
EU-kommissionen har på fyra år förverkligat energiunionen. Det uppger man i en lägesrapport. Omvandlingen till en ekonomi baserad på grön energi sägs vara på god väg, men samtidigt stiger den totala energikonsumtionen.
EU splittrat om nya regler för rysk gasledning
EU-ländernas ambassadörer diskuterar i dag fredag EU-kommissionens förslag att ändra dagens gasdirektiv. Ändringarna ser ut att innebära nya regler för gasledningen Nord Stream 2, som rullas ut i Östersjön. Enligt Euractiv kan förslaget medföra hinder för att ledningen, som ägs av den ryska statliga energijätten Gazprom, färdigställs. Medlemsstaterna är splittrade och Tyskland, som är för ledningen, behöver fyra med sig för att blockera lagändringarna.
Ny EU-politik i stort energi- och klimatpaket
EU:s nya politik om förnybar energi, energieffektivisering och energistyrning antogs på tisdagen med stor majoritet av Europaparlamentet. Till 2030 ska nu andelen förnybar energi i EU öka till 32 procent, energieffektiviseringen ska förbättras och energistyrningen skärpas via bland annat koldioxidbudgetar. Varje EU-stat måste senast i slutet av nästa år presentera tioåriga klimat- och energiplaner. Likaså blir det enklare och billigare att producera och lagra egen el. Läs mer om den nya energipolitiken.
Koldioxidbudgetar ska ge EU nollutsläpp
På tisdag röstar EU-parlamentet om att införa koldixiodbudgetar.
Energiministrar diskuterar harmonisering av reservel
Vid det informella energiministermötet i Linz i Österrike har man i dag tisdag diskuterat om EU ska införa gemensamma regler för sina respektive reservkraftverk, eller om medlemsländerna själva ska få bestämma utformningen och nivåer på utsläppen.
Ett dussintal EU-länder undertecknade också ett stort vätgasinitiativ som lanserades av det österrikiska ordförandeskapet. Men Sverige avvaktar tills vidare att ge sitt stöd, uppger regeringskansliet.
Debatt: “Dags att vakna ur fossilslummern, Moderaterna”
Moderaterna verkar aktivt för att EU:s medborgare ska fortsätta betala enorma summor för smutsig energi.
Debatt: Rödgröna driver klimatpolitik utan trovärdighet
Svenska rödgröna politiker verkar för mer centralstyrning, detaljreglering och kortsiktiga mål när EU:s nya energisamarbete tar form.
Merkel och Putin i samtal kontroversiell gasledning
Den planerade gasledningen Nord stream 2 stod på agedan när Rysslands president Vladimir Putin tog emot Tysklands förbundskansler Angela Merkel på fredagen, skriver TT/GP. Merkel har ställt som krav att Ukraina får behålla sin roll som transitland för gasleveranser till EU och enligt Putin ska Ryssland fortsätta leverera gas via landet så länge det är ekonomiskt motiverat.