Ilan De Basso (S) ersatte Johan Danielsson (S) 14 december 2021 som ledamot i Europaparlamentet. Han har tidigare varit bland annat kommunalråd i Jönköping.
EU skärper arbetarskyddet mot bly och diisocyanater
Europaparlamentet och EU:s medlemsländer har nått en överenskommelse om stärkt arbetsmiljölagstiftning i Europa. För första gången på över 40 år uppdateras skyddsnivåerna för det giftiga ämnet bly. Samtidigt införs för första gången någonsin skyddsnivåer för kemikalien diisocyanater.
– Överenskommelsen gör att vi tar flera viktiga kliv framåt för att stärka skyddet mot hälsorisker i arbetet. För mig har det varit särskilt viktigt att säkerställa att kvinnor som löper högre risk för exponering av bly får ett stärkt hälsoskydd samtidigt som de inte missgynnas på arbetsmarknaden, säger Europaparlamentariker Ilan De Basso (S), i ett uttalande.
I nästa vecka väntas EU-parlamentet ge tummen upp till nya regler som ska minska asbetsrisken för hantverkare när äldre byggnader renoveras. Under Strasbourveckan ska de även rösta fram sin förhandlingsposition om en ny medielag.
Att investera i arbetsmiljön är absolut nödvändigt för ett hållbart arbetsliv. Arbetstagare är inte några verktyg som kan slängas bort när de går sönder. Inför EU:s arbetsmiljökonferens har vi socialdemokrater tre centrala budskap: Stärk de regionala skyddsombuden, öka kraven på företagens ansvar och mer fokus på jämställdhet. Det skriver Europaparlamentariker Ilan De Basso (S).
EU-parlamentet föreslog på torsdagen nya egna inkomstkällor för att finansiera EU:s verksamhet. – Vi behöver nya resurser som inte innebär en börda för medborgarna, sade kristdemokraten José Manuel Fernandes. Svenskarna röstade emot förutom Miljöpartiet.
BRYSSEL
11 maj 2023
8 maj 2023
Sverige pausar EU-förhandlingar om tvångsarbete
Ett förbud mot produkter som tillverkats genom tvångsarbete i EU håller just nu på att ta form i Bryssel. ”Vi kan inte ha en ekonomi som bygger på slaveri”, säger S-parlamentarikern Ilan De Basso till Altinget. Men i ministerrådet har det svenska ordförandeskapet satt frågan på paus.
Miljardbelopp från EU:s stora stödfond efter coronapandemin håller på att rullas ut till medlemsländerna. För vissa av dem beräknas pengarna göra stor skillnad.
Laddstolpar för elbilar, klimatkrav på fartyg och nästa års EU-budget är några frågor EU-parlamentarikerna ska ta ställning till under nästa veckas plenarmöte. Krig och energipriser står åter på dagordningen.
Andelen fel som EU:s revisorer upptäcker när miljarder i stödpengar betalas ut fortsatte att öka 2021. – Med tanke på att de problem som vi har upptäckt är utbredda, vi anser dem vara genomgående, har vi avgivit en avvikande mening för tredje året i rad, sade Europeiska revisionsrättens ordförande Tony Murphy.
Det kan rimligen inte vara EU:s roll att enbart se till att människor, kapital, varor och tjänster förflyttas över landsgränser. För att samtidigt rikta bort blicken när det kommer till de sociala och ekonomiska konsekvenserna av ett nyliberalt ekonomiskt system som drar isär samhällen och vidgar klyftorna mellan rik och fattig, skriver Europaparlamentariker Ilan De Basso (S) i replik till Europaparlamentariker Sara Skyttedal (KD).
EU-kommissionen vill stärka skyddet mot asbest och föreslår sänkta gränsvärden för exponering. Men förslaget får kritik.
– Många arbetstagare skulle fortfarande exponeras för asbest och riskerar att utveckla cancer, kommenterar Claes-Mikael Ståhl på Europafacket den föreslagna gränsen.