Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Artiklar i ämnet
Kommissionen: EU-stödet till bönder otillräckligt – klarar inte klimatförändringar
I en debatt i Europaparlamentet om bondeprotester föreslog kommissionären Maroš Šefčovič att EU går vidare i dialogen med bönderna och bland annat utreda om lantbrukarna ska kunna få mer stöd.
– Lantbrukarna får stöd via EU:s gemensamma budget, men vi vet att dessa stöd inte är tillräckliga med tanke på de utmaningar vi diskuterar här. Men inte heller tillräckliga för att hantera de klimatförändringar vi ser redan idag som torka, översvämningar och skogsbränder, sade han på onsdagen.
Den efterföljande debatten blev spretig. Manfred Weber, gruppledare för EU-parlamentets konservativa och kristdemokrater EPP, menade på att man måste separera debatten om jordbruket från klimatdebatten. Socialdemokraterna S&D pekade på att det är oacceptabelt att franska bönder angriper lastbilar som kommer från Spanien.
– Vi måste kunna garantera transportörernas säkerhet och den fria rörligheten för varor. Vi behöver mer dialog och mindre polarisering, bönderna måste förstå att extremhögern skadar deras intresse, sade Iratxe Garcia Perez.
Weber tackade för Ukrainastöd – hårdare tag mot Ungern efterlystes i EU-debatt
Manfred Weber, gruppledare för Europaparlamentets grupp för de konservativa och kristdemokratiska EPP, tackade under en debatt på tisdagsförmiddagen rådet för att de under förra veckans toppmöte lyckades få till ett Ukrainastöd på 50 miljarder euro.
– Traditionellt sett brukar det vara så att parlamentets debatt av toppmötetsresultat blir ett ögonblick där vi kritiserar. Idag vill jag [dock] börja med att säga tack, sade han.
Socialdemokraterna höll samma linje. Likaså liberalerna, men de krävde också att Ungerns rösträtt i rådet tillsvidare pausas så att inte samma situation kan uppstå igen. Den svenske miljöpartisten Alice Bah Kuhnke, höll med.
– Den här gången gick det bra, men nästa gång kanske det inte gör det. Det måste vi göra något åt, sade hon.
Fördjupning: Maktkamp avgör konservativa EPP:s väg
Den interna maktkampen inom den kristdemokratiska och konservativa partigruppen EPP, där svenska moderater och kristdemokrater ingår, mellan EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och EPP-ledaren Manfred Weber kommer att vara avgörande för att forma Europas framtid i många år framöver, skriver Politico. Enligt tidningen har synen på klimat- och migrationsfrågor i år utvecklat sig till en vattendelare mellan von der Leyen och Weber – där kommissionsordföranden drar mot mitten medan EPP-ledaren vill gå mer åt höger. Själva förnekar de att det skulle råda en politisk dragkamp mellan dem.
Debatt: Vi fortsätter att söka rättvisa för Daphne
Nu har det gått fem år sedan journalisten Daphne Caruana Galizia mördades på Malta. Tystnaden kring det politiska ansvaret är öronbedövande, fortfarande finns för många obesvarade frågor. Vad säger socialdemokraterna i Europaparlamentet om de maltesiska socialdemokraternas ansvar för dådet?
Tysk tar över europeiskt högerparti
Den tyske EU-parlamentarikern Manfred Weber valdes i går tisdag till ordförande för det europeiska paraplypartiet EPP som samlar kristdemokratiska och konservativa partier som Moderaterna och Kristdemokraterna. Weber tar över efter den polske politikern Donald Tusk som leder oppositionen i sitt hemland.
EU-ledare: Förr eller senare totalstopp för import av rysk energi
Europeiska rådets ordförande Charles Michel räknar med att EU kommer att införa ett totalembargo på rysk energi, inklusive gas. I EU-parlamentet är stödet för ytterligare sanktioner massivt men man kräver att det ska ske förr snarare än senare.
EU-parlamentariker vill stoppa kinesiska bolagsköp
EU bör införa ett 12-månaders moratorium för kinesiska bolagsförvärv. Det anser den konservativa EPP-gruppens ordförande i EU-parlamentet, Manfred Weber, enligt Di.
EU-parlamentet uppmanar till solidaritet inför coronaviruset
I Europaparlamentet kritiserades EU-länderna för att de vidtar olika och i bland motstridiga åtgärder för att hantera coronaviruset.
Tveksamt om Orbáns parti kan vara kvar i EPP
Inför EU-valet tidigare i år uteslöts det ungerska nationalkonservativa regeringspartiet Fidesz tillfälligt ur det europeiska högerpartiet EPP, där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, för att ha brutit mot paraplyorganisationens värderingar. En utredning tillsattes för att bedöma huruvida Fidesz helt ska uteslutas. Tysken Manfred Weber, ledare EPP:s partigrupp i EU-parlamentet, menar att det ungerska partiet under Viktor Orbán i nuläget inte gjort tillräckligt för att visa att man hör hemma i EPP.
– Hittills har Fidesz och dess ordförande Viktor Orbán inte nyttjat tiden för att undanröja de kritiska punkter som ledde oss till att suspendera dess medlemskap, sade Weber till Der Spiegel.
Inom några veckor väntas utredningen om Fidesz fortsatta EPP-medlemskap komma. Ett beslut kan tas på ett EPP-möte i februari nästa år.
EU-parlamentet skyndar långsamt med brexitavtal
EU-parlamentet har ingen brådska att godkänna utträdesavtalet med Storbritannien.