Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Debatt i andra medier










Artiklar i ämnet
Polen och baltiska länder lämnar minförbudsavtal
Polen, Litauen, Lettland och Estland planerar att lämna Ottawakonventionen som förbjuder personminor, rapporterar Reuters. Beslutet tillkännagavs i ett uttalande på tisdagen och motiveras med det militära hotet från grannlandet Ryssland.
"Med detta beslut sänder vi ett tydligt budskap: våra länder är förberedda och kan använda alla nödvändiga åtgärder för att försvara vår säkerhet", skrev de fyra ländernas försvarsministrar.
Genom att lämna avtalet från 1997, som undertecknats av mer än 160 länder men inte av Ryssland, kan Nato-medlemmarna återigen börja lagra personminor. Litauens försvarsminister Dovilė Šakalienė förklarade att utträdet görs för att möjliggöra ett effektivt skydd av regionens gränser.
Även Finland överväger sedan december att lämna avtalet med hänvisning till Rysslands användning av personminor i Ukraina.
Estland: Låt Ryssland betala om USA dra sig ur
Om EU överlämnade de frysta ryska tillgångarna, som uppskattas till 200 miljarder euro, till Ukraina skulle det göra det möjligt för det krigshärjade landet att få övertag på slagfältet och motstå Trumps krav att avsluta kriget, skriver Politico.
– [Med de ryska frysta tillgångarna] kan vi ersätta USA:s stöd om USA fortfarande står fast vid att inte stödja Ukraina längre, sade Estlands utrikesminister Margus Tsahkna på måndagen.
Sverige står bakom att ge de beslagtagna ryska tillgångarna till Ukraina men flera tunga EU-länder är kritiska till detta.
Baltiska länderna kopplar bort sig från ryskt elnät
De baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen tar på söndag ett historiskt steg när de kopplar bort sig från det ryska elnätet som de varit anslutna till sedan efter andra världskriget då Sovjetunionen ockuperade länderna, skriver Financial Times. Istället ansluter de sig till EU:s elnät via Polen.
– Vi integreras nu i världens största synkroniserade zon. Det är inte bara en teknisk åtgärd, utan också en historiskt och symboliskt mycket viktig handling, sade Litauens energiminister Žygimantas Vaičiūnas.
Övergången sker under höjd beredskap efter flera misstänkta sabotage mot undervattenskablar i Östersjön det senaste året. Estland har därför placerat ut militär vid viktiga elanläggningar. Rysslands Kaliningrad-region, som tidigare ingått i samma system, kommer efter övergången att fungera som en egen energiö.
Baltiska länder höjer försvarsutgifterna kraftigt
Litauen och Estland blir först i Nato med att lova öka sina försvarsutgifter till över 5 procent av BNP. Detta efter att USA:s president Donald Trump föreslagit ett Natomål på fem procent. Litauens utrikesminister Kęstutis Budrys sade till Financial Times att landet planerar spendera 5-6 procent på försvaret från nästa år till 2030, en fördubbling från dagens nivå. Estlands premiärminister Kristen Michal meddelade att även hans land siktar på 5 procent, upp från nuvarande 3,7 procent. Länderna ska finansiera ökningen genom lån och nedskärningar i offentlig sektor, men kritiker menar att planerna saknar trovärdighet.
Estland vill stoppa ryssar från att rösta i lokalval
Estlands regering vill ändra grundlagen för att hindra ryska och belarusiska medborgare från att rösta i lokala val, rapporterar Yle. Förslaget kommer trots att utländska medborgare och statslösa hittills har fått rösta om de bott i en estnisk kommun.
– Vi rekommenderar våra parlamentsgrupper att ändra grundlagen i brådskande ordning så att angriparstaters medborgare inte längre ska kunna vara beslutsfattare i lokalval, sade premiärminister, liberalen Kristen Michal.
För att ändringen ska gå igenom krävs stort stöd i parlamentet. Endast Centerpartiet, med sju av 101 platser, är helt emot förslaget. Oenighet råder om de 60 000 statslösa, oftast med rysk bakgrund, ska få behålla sin rösträtt. Landets justitiekansler är kritisk och kan ta ärendet till högsta domstolen.
Finland och Estland ökar säkerheten för undervattensinfrastruktur
Finland har märkt av ökade hot mot undervattensinfrastruktur i Östersjöområdet de senaste åren, enligt landets miljö- och klimatminister Kai Mykkänen. För att möta hoten har Finland och Estland nu skrivit under ett avtal om ökat samarbete kring säkerheten för gemensam infrastruktur under vattnet. Det gäller el- och telekablar samt gasledningen Balticconnector som skadades för ett år sedan.
– Under de senaste åren har vi sett konkreta ökade hot mot säkerheten för energiöverföringsvägar, särskilt i Finska viken och Östersjöområdet, sade Mykkänen, enligt Reuters.
Samarbetet innebär att länderna ska förbättra övervakning, patrullering och reparationsmöjligheter för infrastrukturen under vattnet. Polisutredningar om skadorna på gasledningen och telekablarna pågår fortfarande i båda länderna.
Estland får ny premiärminister
Det estländska parlamentet godkände på måndagen den liberale tidigare klimatministern Kristen Michel som ny premiärminister och ersättare för Kaja Kallas som fått uppdraget som EU:s nästa utrikesrepresentant, skriver Reuters. Den nya regeringen väntas bli insvuren i morgon tisdag. Premiärministerbytet innebär att det för närvarande endast finns fyra kvinnliga premiärministrar i Europa.
Kaja Kallas avgår för toppjobb i EU – Estland får ny regering
Estlands premiärminister Kaja Kallas har avgått för att ta emot posten som EU:s nya utrikesrepresentant, rapporterar Yle. Samtidigt måste Estland få en ny regering. Den nuvarande klimatministern Kristen Michal är en av de starkaste kandidaterna till ny premiärminister. Kallas reformparti väljer ny partiledare den 8 september.
Estlands Kaja Kallas: ”Endast svaghet sporrar Ryssland”
Estland är det land som gett mest i stöd till Ukraina i förhållande till dess storlek. Premiärminister Kaja Kallas säger i en intervju med Aktuellt att det är viktigt att inte vara rädd för Ryssland.
– Innebörden av terrorism är att göra en rädd så att man avstår från att ta beslut som man annars fattat. Detta är deras mål, säger hon.
GPS-störningar orsakar finskt flygstopp till Estland
Flygbolaget Finnair pausar alla flygningar till Tartu i Estland i en månad efter återkommande GPS-störningar, skriver flygbolaget i ett pressmeddelande, enligt Ekot. Ryssland misstänks ligga bakom störningarna.
Debatt i andra medier









