Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier










Artiklar i ämnet
Norge och Storbritannien inför sanktioner mot israeliska ministrar
Storbritannien och Norge samt tre andra länder riktar sanktioner mot de israeliska ministrarna, högerextremisterna Itamar Ben-Gvir och Bezalel Smotrich, rapporterar TT/GP.
Bakgrunden är ministrarnas ”upprepad uppvigling till våld mot palestinska samhällen", skriver de fem länderna i ett gemensamt uttalande.
Den svenska regeringen uppmanar EU att också ta fram sanktioner mot enskilda ministrar i Israels regering, uppger SVT.
Norge efterlyser reformer av EU:s kapitalmarknad
Norges statliga oljefond, världens största, kräver brådskande reformer av EU:s kapitalmarknader, inklusive harmoniserade skatte-, insolvens- och tillsynsregler, så att den inte hamnar efter de amerikanska och asiatiska konkurrenterna, rapporterar FT.
Frågan om en gemensam kapitalmarknad i EU har diskuterats länge och ett förslag från 2015 ligger fortsatt på bordet.
Trump till SVT: Finland och Norge kommer vara väldigt säkra
Att Ryssland visar tecken på militär upprustning längs gränserna mot Finland och Norge är inga uppgifter som oroar Donald Trump.
– Nej jag oroar mig inte alls över det. Det är två länder som kommer vara väldigt säkra, säger han till SVT:s korrespondent.
Norsk storsatsning på försvar: 3,3 procent av bnp
Norska regeringen avsätter 172 miljarder norska kronor – drygt 160 miljarder svenska kronor – till försvaret i sin reviderade budget, rapporterar TT/GP. Det motsvarar 3,3 procent av landets bnp. Det är en rejäl ökning från de 2,15 procent som ursprungligen budgeterats.
Norge till Trump: USA måste pressa Ryssland för fred i Ukraina
Kriget i Ukraina stod i fokus när Norges statsminister Jonas Gahr Støre och finansminister Jens Stoltenberg träffade USA:s president Donald Trump. Norge och flera europeiska länder betonar att USA är nyckeln till att pressa Ryssland mot fred. Men Trumps egen plan för fred, med befarade eftergifter till Ryssland, skapar oro för Ukrainas självständighet och Europas säkerhet.
Stoltenberg och Støre träffar Trump med Ukraina på agendan
Norges statsminister socialdemokraten Jonas Gahr Støre och finansminister Jens Stoltenberg träffar i dag torsdag USA:s president Donald Trump i Vita huset, rapporterar Sveriges Radio. Ukraina står högt på dagordningen.
– Det viktiga är att vi gör det vi kan för att säkra att USA fortsätter stötta Ukraina, säger Stoltenberg till Sveriges Radios korrespondent.
Från norsk sida finns förhoppningar om att Stoltenbergs tidigare samarbete med Trump inom Nato ska underlätta samtalen.
Norge kritiserar Finlands beslut om landminor
Finlands president Alexander Stubb sade på tisdagen att landet förberedde sig för att lämna Ottawakonventionen och förbudet mot personminor – för att minska det ryska hotet, rapporterar Politico.
– Detta beslut [av Finland] är något som vi beklagar, sade Norges utrikesminister Barth Eide till Reuters och hänvisade till risken av en ökning av minor i världen. Norge blir därmed det enda västlandet som gränsar till Ryssland som står kvar vid Ottawakonventionen.
Icke-EU-länder informerades om EU-toppmötets beslut
Island, Norge, Turkiet och Storbritannien fick i fredags en genomgång av resultaten förra veckans EU-toppmöte. Briefingen leddes av Europeiska rådets ordförande António Costa och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Detta var andra gången detta mötesformat användes för att informera icke-EU-länders ledare om EU:s diskussioner kring stöd till Ukraina och europeiskt försvar. Costa och von der Leyen förmedlade EU-ledarnas "överväldigande stöd" för att stärka Ukrainas position.
Island och Norge kan delta fullt ut i det föreslagna låneprogrammet på 150 miljarder euro medan Turkiet och Storbritannien initialt kan bidra med 35 procent av försvarsprodukter, en andel som kan höjas om länderna ingår ett säkerhets- och försvarspartnerskap med EU.
Norge kan öka Ukrainastödet kraftigt
Norge överväger att använda sin statliga investeringsfond för att markant öka stödet till Ukraina, skriver Euractiv. Norge har hittills bidragit med 3,35 miljarder euro till Ukraina, vilket kritiserats som otillräckligt jämfört med grannländerna.
– Norge är ett av få länder som har stora summor pengar tillgängliga, och vi måste därför mångdubbla vårt stöd till Ukraina omedelbart, sade liberala Venstres ledare Guri Melby i lördags.
Norges statliga investeringsfond är världens största med 1,7 biljoner euro. Venstre föreslår att öka stödet med 100 miljarder norska kronor i år, vilket skulle höja det från 3 till 11,5 miljarder euro för 2025.
Statsminister Jonas Gahr Støre har meddelat att regeringen snart kommer presentera ett förslag om ökat stöd för parlamentet.
Norge kritiseras, ger lågt Ukrainastöd trots stora krigsinkomster
Norge får skarp kritik för sitt begränsade stöd till Ukraina, rapporterar Ekot. Trots att landet har tjänat hundratals miljarder i extra inkomster på grund av kriget, ger Norge minst bistånd av alla nordiska länder till det krigsdrabbade landet.
– Det sticker i ögonen att Norge har snålat på Ukrainastödet, det här ligger i vårt gemensamma intresse och att vara dumsnål kan vara väldigt dyrt och farligt, sade Karin Karlsbro (L), som ansvarar för EU:s ekonomiska stöd till Ukraina i Europaparlamentet.
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier









