Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Debatt i andra medier








Artiklar i ämnet
Schweiz söker närmare EU-band efter Trumps tullhot
Schweiz vill stärka sina band med EU efter att ha hamnat i skottlinjen för USA:s nya tullar, rapporterar Financial Times. Schweiz förbundspresident Karin Keller-Sutter deltar på fredagen för första gången i EU:s finansministermöte i Warszawa. Hon har uttryckt att Schweiz vill "stabilisera och fördjupa relationerna med EU".
Exportberoende Schweiz skakades när USA:s president Donald Trump hotade med 31 procents tullar på schweiziska varor – nästan lika högt som för Kina. Även om tullarna nu pausats i 90 dagar har hotet skapat oro i landet som exporterar lyxklockor, choklad och ost till USA.
– Vi kan inte längre vara en ö i Europa. Det finns en ny verklighet och vi kan inte längre dra nytta på samma sätt som efter andra världskriget, sade Cédric Wermuth, parlamentsledamot och ledare för Schweiz socialdemokratiska parti.
Schweiz antar löneskydd för att bana väg för EU-avtal
Schweiz har antagit ett paket med åtgärder för att skydda arbetares löner, rapporterar Reuters. Åtgärderna kan ta bort ett viktigt hinder för landets godkännande av ett nytt avtal som ska stärka samarbetet med EU. Paketet innehåller 13 steg som arbetsgivarföreningar, fackföreningar och schweiziska kantoner har enats om för att skydda höga schweiziska löner från att pressas ned av EU-arbetare. Schweiz och EU presenterade i december ett avtal för att förbättra handelsförbindelserna, men fackföreningar var oroliga för att schweiziska löner skulle hotas. Åtgärderna riktar sig främst mot EU-baserade företag som startar verksamhet i Schweiz.
Schweiz bjuds in till EU:s militära transportsamarbete
EU:s medlemsländer beslutade på måndagen att bjuda in Schweiz till ett samarbetsprojekt som ska göra det enklare att transportera militär personal och utrustning mellan europeiska länder. Nederländerna kommer som projektsamordnare att formellt bjuda in Schweiz, som ansökte om medlemskap i september 2024.
Projektet är en del av EU:s försvarssamarbete Pesco och har tidigare välkomnat länder som USA, Kanada, Norge och Storbritannien.
Målet är att förenkla och standardisera rutinerna för militära transporter över gränserna inom EU, oavsett om det sker på väg, järnväg, till sjöss eller i luften. För att få delta måste Schweiz uppfylla vissa politiska och juridiska krav samt dela EU:s grundläggande värderingar.
Schweiz förbjuder Hizbollah och Hamas
Schweiz parlament har röstat igenom en lag som förbjuder den libanesiska islamiströrelsen Hizbollah att verka i landet, rapporterar TT/GP. Förbudet kommer en vecka efter ett liknande beslut som stoppar islamistiska Hamas. Organisationerna är sedan tidigare helt eller delvis terrorklassade av EU.
Schweiz riskerar förlora handelsavtal med EU
Schweiz meddelar att viktiga delar i det planerade avtalet med EU fortfarande inte är lösta, trots att båda parter hoppas nå en överenskommelse före årsskiftet, skriver nyhetsbyrån Bloomberg. Regeringen rapporterar om "betydande framsteg" på flera områden, men särskilt den fria rörligheten för människor är fortsatt en svår fråga. Om inget avtal nås riskerar Schweiz att förlora sina nuvarande handelsavtal med EU, landets största exportmarknad. Detta skulle skapa hinder för handel och företagande.
Schweiz kan överge sin neutralitet – efter 500 år
Sverige och Finland gick med i Nato efter lång tid av alliansfrihet och tidigare neutralitet. Nu rekommenderar en grupp experter i Schweiz att alplandet ska närma sig EU och Nato – en vändning som skulle kunna få landet att överge den neutralitet man haft sedan 1515, skriver Politico/GP.
Schweiz parlament och regering trotsar klimatdom
Schweiz dömdes tidigare i år i Europadomstolen för att inte vidtagit tillräckliga åtgärder mot klimatförändringen. Men enligt parlamentet och regeringen i Schweiz behöver man inte foga sig i domslutet, rapporterar Yle.
– Schweiz har uppfyllt allt som krävs av oss, speciellt som människorättsdomstolen fick uppgifterna den fjortonde februari. Men vi har godkänt nya lagar efter det, en i juni och en i mars, sade parlamentsledamoten Andrea Caroni.
Schweiz: Ja till lag om förnybar energi
Ett tydligt ja till stora satsningar på sol-, vind- och vattenkraft. Det blev resultatet i en schweizisk folkomröstning i helgen, skriver TT/SvD.
Fredskonferens för Ukraina planerad till juni
Schweiz planerar att vara värd för en högnivåkonferens om en fredsplan för Ukraina den 16–17 juni, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. Konferensen förväntas ha 80 till 100 nationer närvarande, främst från den så kallade globala södern. Men det är oklart hur många ledare som kommer att delta. En nyckelfråga är huruvida Kina kommer att delta eftersom dess medverkan skulle vara avgörande för initiativets trovärdighet. Konferensen syftar till att underlätta diskussioner om en potentiell lösning på den pågående konflikten i Ukraina.
Oväntad räntesänkning – schweizisk franc faller
Den schweiziska francen faller sedan centralbanken i Schweiz oväntat tar täten blir först i Västeuropa med att sänka styrräntan efter räntechocken 2022-2023, skriver TT/SvD.
Debatt i andra medier







