Tema » Spanien

EU-frågor är ofta långdragna och komplicerade. Här samlar vi bakgrundsinformation och de senaste artiklarna på ett givet tema från Europaportalen samt nyhets- och debattlänkar från andra webbplatser.

Den spanska riksdagen Cortes har två kamrar, kongressen med 350 ledamöter och den av regionerna valda senaten med 286 ledamöter. Landet styrs av regering och riksdag. Kungen har ett visst politiskt inflytande då han kan upplösa parlamentet och föreslå premiärministerkandidat.

Det finns starka spänningar mellan regionerna och den centrala makten i Madrid. Regionerna har genom åren fått större självstyre för att hålla ihop landet och förekomma separatistiska krav. I Baskien har den terroriststämplade organisationen ETA drivit en väpnad kamp för självständighet.

Spansk politik har på riksnivå, sedan demokratins genombrott, dominerats av två stora partier. Efter 1982 har det konservativa partiet Partido Popular PP och det Socialdemokratiska partiet PSOE växlat vid makten. I valet i november 2011 vann oppositionspartiet Partido Popular en överväldigande seger med 44,6 procent av rösterna vilket gav en egen majoritet i båda kamrarna. Ny premiärminister blev partiledaren Mariano Rajoy. Valets stora förlorare PSOE, som regerat landet under de senaste årens kris, backade till 28,7 procent av rösterna. Övriga röster gick till olika regionala partier och till ett par mindre höger- eller vänsterpartier.

Efter senaste valet är andelen kvinnor i kongressen 36 procent vilket placerar Spanien på en nionde plats i Europa vad gäller jämställdhet i parlamentet. I senaten är andelen kvinnor 33,5 procent.

Spanien har från 2008 en låg eller sjunkande tillväxt. 2009 minskade BNP med 3,7 procent och under 2012 med -1,47 procent. Krisen har inte bara gett underskott i statens finanser utan den har också slagit hårt mot den offentliga sektorn i de spanska regionerna. Samtidigt har flera regionalt styrda banker stora problem med överutlåning till bland annat fastighetsmarknaden.

Ekonomin växte snabbt under flera år och i början av 2000-talet passerade köpkraften i Spanien genomsnittet för EU. De senaste årens kris i ekonomin har dock medfört att köpkraften i landet åter halkat efter och 2010 föll den tillbaks till genomsnittet för EU.

Den spanska exportsektorn är relativt liten och 2012 motsvarade den 32,2 procent av BNP jämfört med 43,5 procent för hela EU.

Arbetslösheten stiger och var med 25,0 procent bland den högsta i EU under 2012. För de unga är situationen ännu värre då fler än hälften av alla mellan 16 och 25 år, eller 53,2 procent var arbetslösa under 2012. 

 

>>> Nedanför kan du se de senaste nyheterna som Europaportalen och andra nyhetsmedier har skrivit om Spanien.

Senaste artiklarna om Spanien

Sidor

TEMATS NOTISER

Fler notiser

TEMATS NYHETSLÄNKAR

Fler nyhetslänkar

TEMATS DEBATTLÄNKAR

Fler debattlänkar