Svenska ordförandeskapet nobbar skatteseminarium – “väldigt märkligt”
Den fackliga akademikerorganisationen Saco har fått avslag av regeringskansliet för att använda den svenska EU-ordförandeloggan på onsdagen vid ett seminarium om bolagsskatter i EU. Syftet med mötet enligt Saco är att offentligt diskutera en rapport om bolagsskattens påverkan på Sverige och EU. Möjligheten att använda loggan och noteras i ordförandeskapets lista över möten kräver särskilt tillstånd. De flesta av de närmare hundra listade sidoarrangemangen under våren är organiserade av myndigheter och EU-organ men även läkemedelsföretag och Landsbygdsnätverket finns med. Ett annat möte som fått använda ordförandeskapets logga handlar om homeopati.
– Det är väldigt märkligt att man släpper fram homeopater men inte en diskussion om ett skattedirektiv. Vi har i princip ingen skattedebatt i det här landet och det är olyckligt, säger Simon Vinge, chefsekonom på Akademikerförbundet SSR och mötesmoderator för skattediskussionen. Regeringskansliet vill till Europaportalen inte närmare förklara beslutet.
23 mars 2023
Kristersson på EU-toppmöte: Europa får inte halka efter
När EU:s ledare samlas i Bryssel på torsdagen står konkurrenskraften högt upp på agendan. Frågan är viktig för den svenska regeringen, som satt den som en av sina priofrågor under det pågående ordförandeskapet. Enligt Ulf Kristersson (M) ligger Europa efter både USA och många asiatiska länder när det gäller produktivitet och teknologitveckling, inte minst sådan teknologi som är viktig för klimatomställningen.
–Det uppenbart att Europa halkar efter och det måste vi sluta göra, sade han påväg in till toppmötet.
Ulf Kristersson vill se minskat regelkrångel, ökat fokus på kompetensutveckling och en fördjupad inre marknad.
– Det handlar om att använda Europas muskler, sade han.
Efter statsminister Ulf Kristerssons samtal i Kiev med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på onsdagen framgick att landet önskade komma igång med sina formella medlemskapsförhandlingar med EU. Just nu har EU-kommissionen "bollen".
STOCKHOLM
16 februari 2023
15 februari 2023
Arbetsgrupp undersöker om ryska tillgångar kan finansiera återuppbyggnad av Ukraina
Det svenska EU-ordförandeskapet inrättar en arbetsgrupp i EU med syfte att använda frysta ryska tillgångar för återuppbyggnaden av Ukraina. Gruppen som ska ledas av Anders Ahnlid, generaldirektör för Kommerskollegium, kommer att arbeta med den rättsliga, finansiella, ekonomiska och politiska analysen av förutsättningarna att använda frysta ryska tillgångar.
– Principiellt är det glasklart: Ryssland ska betala för att bygga upp Ukraina. Samtidigt är det här svåra frågor. Det måste ske enligt EU-rätten och folkrätten och idag finns ingen omedelbar modell för detta, sade statsminister Ulf Kristersson i ett uttalande.
27 januari 2023
Kritik mot svenska ordförandeskapet – ovärdig migrationspolitik
Inför att Sveriges migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) ska medverka på ett utskottsmöte i Europaparlamentet på måndag riktar utskottsledamoten och miljöpartisten Alice Bah Kuhnke kritik mot det svenska EU-ordförandeskapets migrationspolitik.
– Tusentals människor dör på medelhavet varje år. Men istället för att ta beslut om hur liv kan räddas, är det tydligt att migrationsministern tillsammans med Sverigedemokraterna kommer verka för en migrationspolitik som är både inhuman, oanständig och ovärdig, sade Alice Bah Kuhnke i ett uttalande på fredagen.
Senast i juni hoppas regeringen att de kan få en majoritet medlemsländer bakom en gemensam förhandlingsposition om nya villkor för personer som jobbar åt plattformar. – Det är vår absoluta ambition, säger biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L).
BRYSSEL
24 januari 2023
17 svenska ministrar frågas ut i Bryssel
Med start denna vecka och två veckor fram kommer 17 svenska ministrar att frågas ut av Europaparlamentets olika utskott om det svenska EU-ordförandeskapets ambitioner och målsättningar det närmaste halvåret. Hittills har bland andra klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) framträtt.
18 januari 2023
Presentationen av ny fyndighet - en pr-kupp eller riktig nyhet?
Presentationen av vad som beskrivits som Europas största fyndighet med sällsynta jordartsmetaller i Kiruna har fått mycket uppmärksamhet, men hur stor nyheten egentligen var kan diskuteras. Det menar statsgeolog Erik Jonsson på Sveriges geologiska undersökning. Utländska journalister på plats vid presskonferensen med LKAB och regeringen i förra veckan beskrev det också som något av en PR-kupp med många obesvarade frågor.
Statsminister Ulf Kristersson kritiserades i EU-parlamentet för att gå extremhögerns ärenden när det gäller klimat, migration och brist på jämställdhetsfrågor under Sveriges ordförandeskap. Han fick samtidigt beröm för att sätta fokus på att stärka europeisk ekonomi och konkurrenskraft.
I en orolig tid behöver Europa ett tydligt ledarskap och politiskt mod. Regeringen slår på den stora trumman, men det är Sverigedemokraterna som håller i taktpinnen. Jag kommer granska varje kommatecken i regeringens EU-politik under ordförandeskapet och särskilt bevaka hur de bedriver politiken inom klimat, jämställdhet och demokrati. Det skriver Heléne Fritzon (S) inför statsminister Ulf Kristerssons framträdande i Europaparlamentet.