Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
Miljardgaranti ska bana väg för EU:s Sydamerikaavtal
En miljard euro sätts undan som garanti när EU förbereder sitt största handelsavtal någonsin. Fonden ska lugna europeiska bönder som fruktar konkurrensen från Sydamerika inför att frihandelsavtalet med Mercosurländerna ska godkännas i unionen.
Bankanställda tvingas lova ärlighet och rättvisa
I syfte att bättra på bankernas rykte kommer närmare 60 procent av alla bankanställda i Belgien, efter nederländsk modell, att få avlägga en ed där de lovar att agera professionellt, ärligt och rättvist mot kunder, rapporterar Bloomberg. De som inte följer de nya reglerna att svär eden eller bryter mot den kan avstängas upp till tre år. I Sverige finns inget motsvarande.
USA inför exportbegränsning av avancerade datachip till EU-länder
Nya amerikanska regler som presenterades i måndags placerade Polen och ett antal andra EU-länder samt Israel i kategorin av länder som har begränsningar i hur mycket datorkraft och avancerade AI-chips de kan köpa av amerikanska företag, rapporterar Bloomberg. EU-kommissionen har uttryckt oro över de amerikanska åtgärderna eftersom de begränsar tillgången till avancerad AI-chipexport till de listade EU-länderna. Vilka EU-länder som satts på listan framgick inte.
Utrikeschef vill se EU-lån för försvaret
EU:s utrikeschef Kaja Kallas vill att EU-länderna tar ett gemensamt lån för att finansiera en militär upprustning för att bättre stå emot Ryssland.
– Vi har en tydlig kris nu som kräver mer utgifter för försvaret, sade Kallas i på tisdagen till Bloomberg.
– Det är klokare och billigare för alla att också skaffa kapital tillsammans, sade hon.
Kaja Kallas är en i raden av politiker som sedan Mario Draghis stora utredning och reformlista om EU:s framtid i höstas föreslog nya EU-lån efter nuvarande återhämtningsfonden. EU:s försvarskommissionär, Danmark och Finland har uttalat sig positivt medan Sverige varit avvisade.
Frankrike: Kina söker världsherravälde
Frankrikes premiärminister, liberalen François Bayrou, anklagade på tisdagen Kina för att sträva efter världsherravälde genom att översvämma marknaderna med sin export, rapporterar Politico.
– Den här månaden har Kinas handelsöverskott precis passerat milstolpen en biljon dollar ... Detta är en strategi som har planerats i 10 år, vars syfte, konsekvens och syfte helt enkelt är att ersätta vår industri, sade Bayrou i sitt första stora politiska tal i det franska parlamentet.
EU:s statistik för 2023 visar att Kina exporterar betydligt mer varor till EU än vad EU exporterar till Kina.
Tysk ekonomi backade för andra året i rad – viktig svensk marknad
Tysklands BNP minskade med 0,2 procent 2024, året innan backade ekonomin med 0,3 procent, rapporterar Reuters. Två dåliga år på rad har inte inträffat i Tyskland på tjugo år.
– Ökad konkurrens från utlandet, höga energikostnader, fortfarande förhöjda räntor och osäkra ekonomiska utsikter tog hårt, sade Ruth Brand, ordförande för statliga statistikkontoret. Tyskland är Sveriges enskilt största varuexportmarknad.
Finansministern: Rysslands ekonomiska siffror kan vara missvisande
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) uttryckte på måndagen åter sin oro över hur den ryska ekonomin framställs. Hon menar att Rysslands officiella siffror kan vara felaktiga.
– De officiella siffrorna från Ryssland behöver inte stämma. De vill ge en bild av att sanktioner inte biter, sade Svantesson, enligt SvD.
Under pressträffen visade finansministern flera grafer som tyder på problem i den ryska ekonomin. Trots låg arbetslöshet finns det stor brist på arbetskraft. Samtidigt är både inflationen och styrräntan hög.
I samband med att Konjunkturinstitutet släppte en rapport om rysk ekonomi i oktober förra året uttryckte Elisabeth Svantesson kritik mot rysk ekonomisk statistik: “man får inte vara naiv”, sade hon då.
ECB: Otillräckliga investeringar riskerar att kortsluta klimatmål
Europa står inför en rejäl finansieringsutmaning. För att EU ska klara fastställda klimat- och energimål till år 2030 kommer det att krävas ytterligare investeringar på 558 miljarder euro – årligen. Särskilt allvarliga är problemen i energisektorn. Det framgår av en ny rapport från Europeiska centralbanken (ECB), enligt Aktuell Hållbarhet.
Österrikes högerpartier enas om budgetbesparingar
Österrikes högerextrema Frihetsparti (FPÖ) och konservativa Folkpartiet (ÖVP) har på måndagen kommit överens om åtgärder för att minska landets budgetunderskott, rapporterar Reuters. Detta i de pågående regeringsförhandlingarna mellan de två partierna. Partierna ska spara cirka 6,3 miljarder euro för att hålla sig inom EU:s gräns på 3 procent av BNP.
– Vi har tagit ett grundläggande beslut och utvecklat en gemensam plan för att undvika ett EU-förfarande mot Österrike, sade FPÖ-ledaren Herbert Kickl i ett pressmeddelande.
De största besparingarna ska göras genom minskade statliga utgifter, men inga skattehöjningar för allmänheten planeras.
Österrike tillhör en liten skara EU-länder som aldrig följt EU-regeln att inte ha en offentlig skuld (statens skuld inklusive kommuner och regioner) som överstiger 60 procent av bruttonationalprodukten, BNP.
Economist: Därför presenterar nordiska företag bättre
Enligt tidningen The Economist finns flera orsaker till att nordiska företag har presterat bättre än företag i resten av Europa under det senaste decenniet, rapporterar SvD. De har i större utsträckning än andra varit intresserade av utlandsinvesteringar och ny teknik. Bolagsskatten är ungefär densamma som i USA och andelen tålmodiga aktieägare med långsiktigt ägande är större. De nordiska börsbolagen lägger även mer pengar på forskning och utveckling än vad deras konkurrenter i övriga västvärlden gör.