Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mer fakta
Debatt i andra medier










Artiklar i ämnet
Trump vill ha ersättning för truppnärvaro i EU
USA:s president Donald Trump vill ta med kostnaden för amerikanska trupper som USA sedan länge frivilligt har stationerat i Europai kommande tull- och handelsförhandlingar med EU.
– Vi betalar för militär i Europa och får inte mycket tillbaka. Det är inte relaterat till handel, men jag tror vi ska göra det till en del av samtalen, sade Trump, enligt Sverige Radio.
Ekonomen om Trumps tullar: Början på ett fullskaligt finansiellt krig
Onsdagens besked om president Trumps amerikanska tullar kan bli de mest aggressiva mot omvärlden i modern tid, enligt experter, rapporterar SVT.
– Det är början på ett fullskaligt finansiellt krig, säger ekonomen Klas Eklund. De nya tullarna kan komma att meddelas klockan 22 svensk tid onsdagskväll
Teknikföretagen: Många miljarder att tjäna för EU och USA
Om EU och USA blev överens om gemensamma regler för godkännande av nya teknikprodukter, så att det som är godkänt i EU även accepteras i USA och vice versa, skulle den bilaterala handeln öka med upp till 75 miljarder dollar. Det hävdar Teknikföretagen i en debattartikel i SvD. Det ska enligt debattörerna jämföras värdeökningen på 26 miljarder dollar som inträffade efter att EU och Kanada slutit frihandelsavtalet CETA. Sverige måste därför driva på för att få till stånd ett avtal som river onödiga, kostsamma hinder i den transatlantiska handeln, avslutar de.
EU-länder fick bort kritik mot Kina
EU och USA kommer att försöka anpassa sina strategier mot länder som Kina när de på onsdagen möts i Luleå, för ett gemensamt handels- och teknikmöte, rapporterar Bloomberg. Medan USA har drivit på för ett mer konfrontativt uttalande, lyckades flera EU-stater urvattna tidiga versioner av det slutliga uttalandet, och vissa omnämnanden av Kina togs till slut bort.
EU och USA överens: tar fram gemensamma AI-riktlinjer
EU och USA kommer att ta fram en gemensam uppförandekod för artificiell intelligens, AI. Det meddelade EU-kommissionär Margrethe Vestager, efter toppmötet mellan USA och EU i Luleå på onsdagen. Vestager förklarade att det kommer att ta två till tre år innan EU:s AI-reglering är på plats och att det är därför nödvändigt att ta fram en frivillig uppförandekod som industrin kan ansluta sig till. Denna kommer att tas fram av USA och EU inom det gemensamma handels- och teknikrådet . Efter mötet betonades att EU och USA är överens i mycket, bland annat gällande synen på Kina som man vill ha en fortsatt handelsrelation till.
– Ingen av oss söker efter en konfrontation, ett nytt kallt krig eller en frånkoppling, sade USA:s utrikesminister Anthony Blinken.
”Aldrig tidigare har EU och USA stått så nära varandra”
På onsdagen hålls ett toppmöte mellan EU och USA i Luleå, ett av de största mötena under det svenska ordförandeskapet i EU, uppger Ekot. Det ska handla om handel och tekniskt samarbete, men också om relationen till Kina. Och här står EU och USA alltmer enade, sade USA:s utrikesminister Antony Blinken inför dagens möte.
EU och USA:s handelssamarbete måste leverera resultat
Gästkrönika: EU och USA:s viktiga handelspolitiska råd måste få till gemensamma standarder och regler som inte äventyrar WTO eller leder till subventionsrace. I sammanhanget finns mycket att vinna på att EU och USA först når ett AI-avtal istället för att EU ensidigt antar egna AI-regler med risk för nya handelshinder. Det skriver gästkrönikör Ingrid Serup, handelspolitisk expert, Svenskt Näringsliv.
USA:s utrikesminister Blinken möter EU i Luleå
På onsdag hålls det fjärde mötet mellan EU och USA inom det gemensamma handelspolitiska rådet, TTC, denna gång i Luleå. Flera amerikanska ministrar kommer, däribland utrikesminister Antony Blinken, tillsammans med EU-kommissionärer och näringslivsrepresentanter. Det svenska EU-ordförandeskapet tar emot.
– Det är med stolthet Sverige välkomnar EU och USA till Luleå. Handels- och teknikrådet TTC är ett av de viktigaste forumen för förhandlingar på området där vi jobbar för ett stärkt samarbete mellan EU och USA, säger utrikesminister Tobias Billström i ett uttalande.
EU och USA vill mota kinesisk frammarsch
Det första mötet i handels- och teknikrådet (TTC) i Pittsburgh USA den 29 september är avsett att bygga en diplomatisk plattform där EU och USA ska arbeta tillsammans kring industriella och tekniska standarder för att motverka Kinas frammarsch inom allt från mikrochips och robotar till artificiell intelligens, rapporterar Politico.
Merkel vill se handelsavtal mellan EU och USA
Ett handelsavtal mellan USA och EU skulle vara mycket vettigt, enligt den tyska förbundskanslern Angela Merkel. I ett tal på onsdagen välkomnade hon president Joe Bidens USA tillbaka till den multilaterala fållan, skriver TT/GP.
Mer fakta
Debatt i andra medier









