Senast uppdaterad: 30 november 2022
Mer fakta
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
Sarkozys dom: tvingas bära elektronisk boja under ett år
Frankrikes högsta appellationsdomstol har slagit fast domen om bland annat korruption mot tidigare presidenten Nicolas Sarkozy, enligt TT/SVT. Samtidigt fastslog domstolen att Sarkozy måste bära en elektronisk boja under ett år – vilket är första gången som en tidigare statschef i Frankrike dömts till ett sådant straff. Sarkozy får inte heller ställa upp i politiska val de närmaste tre åren. Rättssaken handlar om oegentligheter i finansieringen av Sarkozys valkampanj 2012, då han hoppades bli omvald som president.
Eppo snart operativ i Sverige – mot bedrägeri och korruption
Europeiska åklagarmyndigheten, Eppo, har fått sin sista svenska åklagare, Martin Bresman, chef för Riksenheten mot korruption, godkänd av ministerrådet. Han ska under sex år verka från Eppos högkvarter i Luxembourg. Eppos Stockholmskontor med två åklagare blir operativa strax efter årsskiftet. De ska då utreda, lagföra och väcka talan för brott som skadar EU:s ekonomiska intressen. Det kan exempelvis handla om bedrägeri, penningtvätt, korruption och mutbrott.
"Passivt och tamt" – strid om samtyckeslag för unga
Sverige och sex andra länder protesterar när EU:s ministerråd ska enas om sin syn på regler kring sexuella övergrepp mot barn, rapporterar TT/GP.
– För passivt och tamt, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M), om urvattnade minimiregler om brott och straff när det gäller sexuella övergrepp mot barn i EU och när en person anses oförmögen att kunna ge sitt samtycke.
Danmark skärper utvisningsregler för dömda utlänningar
Den danska regeringen planerar att ändra reglerna för utvisning av utländska medborgare som döms till fängelse, rapporterar SVT. Enligt det nya förslaget ska alla utländska medborgare kunna utvisas vid fängelsestraff, oavsett hur länge de bott i Danmark eller hur långt straffet är.
– Hammaren måste falla ännu hårdare. Därför vill vi skärpa reglerna så att vi kan få ännu fler kriminella utlänningar utvisade, sade immigrationsminister Kaare Dybvad Bek (S).
Avgående EU-kommissionär misstänkt för penningtvätt
Den belgiske politikern Didier Reynders, som fram till för några dagar sedan var EU:s justitiekommissionär, förhördes av polisen i tisdags angående anklagelser om att han tvättat pengar med tvivelaktigt ursprung i flera år genom det belgiska nationella lotteriet, rapporterar Follow the Money.
Strömmer: Sverige pratar med flera länder om att hyra fängelseplatser
Sverige för samtal med Estland om att hyra fängelseplatser, kunde Ekot berätta förra veckan, rapporterar Ekot. Nu kommenterar justitieminister Gunnar Strömmer (M) uppgifterna och berättar att det även förekommit kontakter med andra länder. ”Det är ingen okomplicerad fråga” säger Gunnar Strömmer (M).
Så ska Frankrike bekämpa våld mot kvinnor
– Jag är övertygad om att Mazan-rättegången kommer att markera ett före och ett efter, säger Frankrikes premiärminister Michel Barnier, rapporterar TT/GP.
Landet lägger nu fram nya åtgärder för att bekämpa våldet mot kvinnor – medan den man som står åtalad för många års våldtäkter mot sin fru fortfarande inte fått sitt straff.
Brå: Gränskontroller bidrog till färre bostadsinbrott
Mellan 2017 och 2023 har antalet bostadsinbrott i Sverige halverats och är nu cirka 10 000 per år, enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå. Myndigheten menar att det bland annat beror på att utländska stöldligor från nya EU-länder fick svårare att ta sig in i Sverige efter att gränskontrollerna infördes och senare skärptes. Ett annat skäl är också att fler efter pandemin jobbar i hemmet än tidigare och att lönsamheten med inbrott minskat över tid.
Österrikisk extremhögerledare kan förlora immunitet
Åklagare i Österrike har begärt att landets parlament ska häva immuniteten för den högerextreme partiedaren Herbert Kickls vars parti FPÖ vann valet i september. Bakgrunden är anklagelser om mened i samband med ett vittnesmål i ett parlamentsutskott, uppger Reuters. Centrala åklagarmyndigheten för ekonomisk brottslighet kan inte inleda en utredning förrän Kickls immunitet har hävts.
Åtalsimmunitet för Ungerns oppositionsledare ifrågasatt – EU-parlamentet behandlar
På torsdagen meddelade Europaparlamentets talman Roberta Metsola att den ungerska riksåklagaren, Péter Polt, begärt att åtalsimmuniteten för Europaparlamentariker Péter Magyar, premiärminister Viktor Orbáns största inrikespolitiska motståndare, ska hävas, rapporterar Euractiv. Orsaken är en misstänkt stöld av en mobiltelefon efter ett bråk på en nattklubb i Budapest i somras. Chefsåklagaren är en påstådd anhängare av premiärminister Viktor Orbán och en tidigare medlem av det regerande Fideszpartiet. Syftet med begäran är att kunna åtala Péter Magyar i Ungern.
Den ungerska begäran inleder en formell process i Europaparlamentet som förväntas pågå i månader. Parlamentets utskott för rättsliga frågor kommer först att diskutera fallet och senare rösta om huruvida Magyars immunitet ska hävas. Det slutliga beslutet kommer att fattas genom en omröstning i hela Europaparlamentet.