Senast uppdaterad: 30 november 2022
Mer fakta
Mest lästa artiklar i ämnet
Artiklar i ämnet
Spotifys ilska mot Apple – vädjar till EU-kommissionen
Under tisdagen skickade streamingtjänsten Spotify ett brev addresserat EU-kommissionen med krav på regleringsåtgärder mot techbolaget Apple. Spotify skriver att Apple missbrukar sin dominerande marknadsposition. Vilket hämmar hälsosam konkurrens och skadar konsumenter samt utvecklare. "Under flera år har Apple påtvingat orättvisa restriktioner för vår verksamhet", står det i brevet, enligt Aftonbladet.
EU-plan för grön industrisatsning lanseras
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens plan för att europeiska företag ska kunna konkurrera med amerikansk och kinesiska om framtidens gröna teknik står på fyra ben: regelförenkling, mer statsstöd, utbildning och handel.
Finansminister Svantesson: EU behöver en gemensam syn på IRA
Just nu pågår en intensiv diskussion inom EU om hur unionen ska reagera på att USA kommer att skattesubventionera delar av sin gröna industri och ge den konkurrensfördelar genom den så kallade IRA-lagen. Vad blir EU:s svar om USA inte går med på att även låta EU-företag få del av subventionerna när de säljer sina produkter och tjänster på den amerikanska marknaden. Inom kort väntas EU-kommissionen komma med ett förslag och i februari ska ett särskilt EU-toppmöte behandla frågorna. När finansministrarna träffas vid årets först Ekofinmöte i Bryssel är IRA-lagen på allas läppar.
– Vi måste komma tillsammans och ha en gemensam ståndpunkt [på IRA-lagen]. Det känns väldigt viktigt för mig som ordförande i Ekofin, men också för det svenska ordförandeskapet, att göra det bästa av situationen så att vi faktiskt kan möta USA:s förslag, sade finansminister Elisabeth Svantesson (M) på väg in till finansministermötet på tisdag förmiddag.
Ny EU-fond för företagsstöd till diskussion
EU:s högsta politiska ledare ska diskutera den europeiska responsen på det gröna amerikanska statsstödspaketet. – Vi måste sända ett tydligt budskap om att vi kommer skydda våra industriella bas, säger Charles Michel, ordförande för Europeiska rådet. Statsminister Ulf Kristersson varnar dock för ett statsstödsrejs mellan EU och USA.
Vestager varnar för orättvisa statsstöd och vill ha besked
I ett brev till EU-ländernas ansvariga ministrar varnar konkurrenskommissionär Margrethe Vestager för att statliga subventioner till företag kan snedvrida konkurrens på den inre marknaden mellan de länder som likt Tyskland och Frankrike har råd att stötta sina företag, bland annat tillverkare av batterier och halvledare, med skattepengar och de länder som inte har det, rapporterar Politico. I brevet anger Vestager att Tyskland ensamt stått för 53 procent och Frankrike 24 procent av de sammanlagt 672 miljarder euro som kommissionen godkänt enligt de nya undantagsreglerna för nationella statsstöd i EU, något som Europaportalen skrivit om tidigare. Samtidigt skriver Vestager att statsstöd kan bli nödvändigt för industrins gröna omställning men det ska då ske utan att den inre marknaden äventyras. Hon föreslår därför en förstärkning av det nuvarande ekonomiska energiomställningsverktyget, kallat REPowerEU, samt bildandet av en ny EU-fond för att stötta EU-länder på “ett rättvist och jämlikt sätt". Ministrarna har till 25 januari att besvara Vestagers brev, därefter väntar ett formellt samråd för att diskutera saken.
Tyskland och Frankrike gav mest subventioner till företag
År 2022 stod Frankrike och Tyskland för nästan 80 procent av de nationella subventionerna till företag på sammanlagt 540 miljarder euro som godkänts av EU-kommissionen för att lindra den tillfälliga krisen i EU, rapporterar Politico. Det kan jämföras med att Tyskland och Frankrike tillsammans bara producerar 42 procent av EU-ländernas samlade bruttonationalprodukt, BNP, 2021.
Italien som har sämre statsfinanser och därmed mindre förmåga att ge ut subventioner stod bara för knappt fem procent av de EU-beviljade företagssubventionerna trots att landet producerar drygt 12 procent av unionens BNP. Enligt Politico har Frankrike och Tyskland “lyckats lura kommissionen” att tillåta subventioner utan tidigare motstycke för sina företag. När EU-ledarna träffas i nästa månad för ett specialtoppmöte i Bryssel är den heta frågan om EU ska ta tillåta än mer statsstöd till företag som ett svar på de stora amerikanska subventionerna för inhemskt producerad grön teknik i den nya så kallade IRA-lagen som började gälla i USA efter nyåret.
Elstöd för företag dröjer – bryter mot EU:s statsstödsregler
Regeringens förslag om elstöd till företag dras tillfälligt tillbaka eftersom det bryter mot EU-regler mot statsstöd, det meddelar energi- och näringsminister Ebba Busch (KD). Förslaget måste göras om och Svenska kraftnät får nu i uppdrag att ta fram en ny ansökan om elprisstöd som ska lämnas senast den 4 januari 2023. Regeringen jobbar med två elstöd parallellt, enligt Busch. Ett till enskilda arbetsgivare som drabbas av höga elkostnader, samt ett till elintensiva företag, rapporterar Ekot. Med sitt ickebesked om elstödet lämnar regeringen företagarna i sticket anser organisationen Företagarna. Följden blir onödiga konkurser, enligt chefsekonom Johan Grip, rapporterar TT.
EU godkänner uppköp av Swedish Match
EU-kommissionen godkänner att amerikanska tobaksjätten Philip Morris köper snusbolaget Swedish Match, rapporterar nyhetsbyrån AFP/TT/DN.
Kartellmisstankar mot svensk skogsindustri
Efter att EU-kommissionen i oktober förra året genomförde en gryningsräd mot svensk och finsk pappersmassaindustri har utredningen gått vidare om misstänkta prissamarbeten. Samtidigt pekar nu en svensk professor i skoglig företagsekonomi ut skogsbolagens prislistor som tydliga tecken på kartellbildning, uppger SVT.
Google förlorar konkurrensmål i EU
Sökjätten Google förlorade första rundan i konkurrenstvisten om Android-system för mobiltelefoner, i EU-tribunalen, skriver TT/Sydsvenskan. Böterna på ungefär 44 miljarder kronor är EU:s högsta någonsin.