Bulgarien uppmanas ta tag i organiserad brottslighet

Två dödsskjutningar inom loppet av en veckas tid har fått EU-kommissionen att uppmana den bulgariska regeringen att på allvar ta tag i brottsligheten i landet.
–– Denna typ av skottlossningar har förekommit regelbundet de senaste åren, och personerna bakom brotten har inte ställs inför rätta, säger Mark Gray för EU-kommissionen.

Inom loppet av en vecka har två högt uppsatta personer skjutits till döds i Bulgarien. Bakom dåden tros landets organiserade brottslighet ligga. Bulgariens regering uppmanas nu av EU att på allvar ta tag i den omfattande brottsligheten i landet.
Vid en presskonferens under gårdagen sade Mark Gray, talesperson för EU-kommissionen, att ett snabbt bulgariskt agerande är nödvändigt.
– Denna typ av skottlossningar har förekommit regelbundet de senaste åren, och personerna bakom brotten har inte ställs inför rätta, sade Mark Gray.
Bulgarien har redan sedan tidigare mött skarp kritik för den inhemska korruptionen. I januari stoppade EU-kommissionen utbetalningar till infrastrukturprojekt efter att det visat sig att flera tjänstemän tagit emot mutor. EU-kommissionens ordförande, José Manuel Barroso uppmanade i mars Bulgarien att göra mer för att motarbeta korruptionen i landet.
Den bulgariska regeringen säger i ett uttalande att alla resurser ska sättas in för att bekämpa korruptionen och den organiserade brottsligheten i landet. Därutöver ska inrikesministeriet genomgå omfattande reformer för att komma tillrätta med problemen.