Hoppa till artikelns andra spalt.

Finansministrar misslyckades ta beslut om klimat

<p>Extra: EU:s finansministrar kunde inte enas p&aring; tisdagen kring den viktiga klimatfinansieringen till utvecklingsl&auml;nderna. Beslutet f&ouml;ll p&aring; att Polen inte kunde acceptera f&ouml;rslaget p&aring; hur mycket som varje EU-land ska bidra med. D&auml;rmed blir det EU:s toppm&ouml;te i n&auml;sta vecka som f&aring;r f&ouml;rs&ouml;ka l&ouml;sa fr&aring;gan.
&ndash; Vi har inte lyckats n&aring; ett beslut, sade Anders Borg efter m&ouml;tet.</p>

Under tisdagen skulle EU:s finansministrar försöka nå enighet om klimatfinansiering. Förslaget lades fram av EU-kommissionen i september och pekar ut att utvecklingsländerna är i behov av 1000 miljarder kronor per år fram till 2020. EU skulle här stå för mellan 20 och 150 miljarder kronor per år beroende på var Köpenhamnsavtalet i slutändan hamnar.

Men efter att finansministrarnas möte dragit ut rejält på tiden står det nu klart att man inte lyckats enas om finansieringen. Enligt diplomatiska källor som Europaportalen talat med är det Polen som står i vägen.

– Vi har inte lyckats nå ett beslut och diskussionen kommer att fortsätta under morgondagens miljöministermöte och därefter under toppmötet i nästa vecka, sade finansminister Anders Borg vid presskonferensen efter mötet.

Oenigheten mellan Polen och de övriga EU-länderna handlar om hur ekonomiskt stöd ska överföras till fattiga länder när de ska anpassa sig till klimatförändringarna och begränsa koldioxidutsläppen. EU-länderna förhandlar om utifrån vilka beräkningspunkter de enskilda EU-länderna ska bidra med ekonomiskt stöd till de fattiga länderna.

Annons

Samma svårigheter att enas hade EU-länderna i somras när EU diskuterade finansiering inför junitoppmötet. Då sköts beslutet upp till oktober. Men nu finns inga marginaler att spela på, lyckas inte EU nå enighet vid toppmötet i nästa vecka innebär det ett stort bakslag för de internationella klimatförhandlingarna som ska försöka enas om ett klimatavtal i Köpenhamn i december.

Att finansieringsfrågan inte fått en lösning anser Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, är mycket allvarligt.

– Det här äroerhört olyckligt. Finansieringen är en nyckelfråga i förhandlingarna, säger Svante Axelsson.

Enligt Svante Axelsson är det ett löftesbrott från EU om de inte bidrar med tillräcklig finansiering till utvecklingsländerna. Redan tidigt i förhandlingarna om Köpenhamnsavtalet enades man i Bali om att det är vräldens rika länder som ska stå för de extra kostnaderna för utvecklingsländernas klimatomställning.

– Allt mer talar för att de svåra frågorna kommer att behöva lösas de sista nätterna i Köpenhamn. Läget är inte kört, men det blir allt svårare att se positivt på förhandlingarna, säger han.